Dražbena hiša po imenu WabiSabiLabi želi okrepiti sodelovanje med strokovnjaki za varnost in ponudniki programske opreme. Foto: EPA
Dražbena hiša po imenu WabiSabiLabi želi okrepiti sodelovanje med strokovnjaki za varnost in ponudniki programske opreme. Foto: EPA
Windows Vista
Nezakonita programska oprema precej zmanjšuje dobičke industrije. Foto: RTV SLO

Namen nove spletne dražbene hiše je zmanjšati razkorak med majhnim delom preiskanih in odpravljenih napak ter velikim številom "lukenj" v programski opremi, denarne spodbude varnostnim strokovnjakom pa naj bi prispevale k zmanjšanju števila prevar in kraj podatkov. Prve pomanjkljivosti, ki so bile prodane ponudnikom programske opreme, so dosegle ceno 2.000 evrov.

Podoben sistem preprodaje napak v računalniški opremi obstaja na črnem trgu, kjer strokovnjaki za varnost prodajajo svoja odkritja kriminalnim združbam.

Večina hekerjev, ki vdira v računalniške sisteme, izkorišča luknje v priljubljeni programski opremi, kot so npr. Microsoftova Okna.

V Sloveniji skoraj polovica programske opreme nezakonite
Slovenska podružnica organizacije Business Software Alliance je medtem sporočila, da so izgube v industriji v Evropski uniji zaradi nameščanja nezakonite programske opreme v letu 2006 znašale 11 milijard dolarjev.

Stopnja uporabe piratske programske opreme v Sloveniji je bila v letu 2006 48-odstotna, kar je dve odstotni točki manj kot leto predtem, povprečje v EU-ju pa znaša 36 odstotkov.

Piratski programi so po navedbah BSA-ja bolj ranljivi in bolj izpostavljeni črvom, virusom in trojanskim konjem, hkrati pa njihovi uporabniki ne morejo dostopati do tehnične pomoči in posodobitev, ki so na voljo uporabnikom zakonite programske opreme.