Google ameriške volitve predstavlja tudi s pomočjo YouTuba. Foto: EPA
Google ameriške volitve predstavlja tudi s pomočjo YouTuba. Foto: EPA

Volitve bodo junija prihodnje leto, predstavniki Googla pa naj bi se o projektu začeli kmalu pogovarjati s predstavniki Evropskega parlamenta, sklepati pa je mogoče, da nameravajo narediti nekaj podobnega kot za prihajajoče ameriške predsedniške volitve.

Od pomoči pri izboru do nasvetov
Google tako svojim uporabnikom, ki jih ta tema zanima, omogoča iskanje po videoposnetkih na YouTubovi politični sekciji, iskalnik pa jim najde tudi posamezne dele govorov obeh predsedniških kandidatov, demokrata Obame in republikanca McCaina, omogočeno pa je tudi iskanje govorov obeh podpredsedniških kandidatov.

Prav tako Google poleg pomoči pri izboru kandidata ameriškim volivcem pomaga tudi z bolj tehnične plati. Na brskalniku lahko izvedo, kje in kako se lahko registrirajo v volilni imenik,in kje v njihovem okrožju je volišče.

Pričakuje se podpora politike
Vsekakor bi bil projekt volitev v Evropski parlament bolj kompliciran, že zaradi vseh uradnih jezikov EU-ja. EUobserver je ša zapisal, da se med evropskimi strankami pričakuje podpora projektu, saj tako utegnejo spodbujati zanimanje za volitve in pritegniti tudi mlade.