Stres povzroči spremembo v centru za nagrajevanje in posledično drugačno delovanje nevronov. Foto: Reuters
Stres povzroči spremembo v centru za nagrajevanje in posledično drugačno delovanje nevronov. Foto: Reuters


Ekipa pod vodstvom Johna Danija z univerze v Pensilvaniji je ugotovila, da se povezava med stresom in alkoholom dogaja s spremembami v samem centru možganov, ki je odgovoren za nagrajevanje, poroča portal ScienceDaily. Stres namreč povzroči spremembe v dejavnosti in stanju nevronov ter poruši občutljivo ravnovesje.

"To se odvija na zelo majhnih ravneh kalija, klora in drugih ionov, ki se premikajo skozi zunanjo membrano nevrona prek različnih kanalov in prenašalcev," je pojasnil Dani. V poskusu so podgane za eno uro izpostavili akutnemu stresu, 15 ur pozneje pa so merili količino sladke vode, ki ji je bil dodan etanol, ki so jo glodavci popili. Podgane, ki so bile izpostavljene stresu, so je popile občutno več.

Ko so nato pogledali možganski center za nagrajevanje podgan, so ugotovili, da je bil, presenetljivo, na prvi pogled videti popolnoma enako. Vendar se je izkazalo, da so se nevroni prek uživanja alkohola vidno spremenili, saj je bil okrnjen dopaminski odziv na alkohol. Nevroni, ki so običajno inhibirani, so postali vzburjeni, zaradi česar se je spremenil tudi odziv podgan na etanol in so ga začele uživati v čedalje večjih količinah.

Da bi učinek preprečili, so znanstveniki kemično preprečili vzburjenje sicer inhibiranih nevronov v centru za nagrajevanje, zaradi česar so podgane v stresu popile manj alkohola. S tem je ekipa odprla vhodna vrata za raziskovanje fiziologije možganov v stresu.