Pred tatovi niso bili varni predvsem volkswagni. Foto: EPA
Pred tatovi niso bili varni predvsem volkswagni. Foto: EPA
Spretni tatovi avtomobilov

Kot je znano, so konec tedna kriminalisti prijeli 20 osumljencev storitve kaznivega dejanja tatvine 32 vozil, pri čemer je preiskovalni sodnik za peterico odredil pripor, za dva pa hišni pripor.

Uporabljali naprave na posebnih frekvencah
Storilci so delovali v dveh skupinah, pri komunikaciji pa so uporabljali prenosne naprave, ki so delovale na posebnih frekvencah. Kljub temu pa so kriminalisti prestregli 24.000 vzpostavljenih zvez na 40 telefonih v uporabi sedmih oseb. Pri osumljencih je šlo večinoma za ljudi, ki so se v popoldanskem času ukvarjali s popravilom in preprodajo avtomobilov srednjega cenovnega razreda.

Avti končali v gramoznih jamah
Avtomobile, večinoma volkswagne, so kradli za rezervne dele po naročilu znanih kupcev. Pri tem so jim največ preglavic delali nepotrebni deli, kot so karoserije in motorji posameznih vozil. Ostanke vozil so zato sežigali in zakopavali v opuščenih kamnolomih in gramoznih jamah.

Osumljenci iz vse Slovenije
V vseslovenski akciji, ki je trajala dva meseca in ki so jo vodili koprski kriminalisti, je sodelovalo 151 policistov in kriminalistov iz sedmih policijskih uprav. Opravili so več kot 30 hišnih preiskav pri 20 osumljencih, in sicer na območju Ljubljane, Maribora, Celja in Novega mesta. Storilci prihajajo iz vse Slovenije, vodja združbe pa naj bi bil 26-letnik iz okolice Kočevja. Zaslišanje osumljencev je na koprskem okrožnem sodišču potekalo od petka popoldne do nedelje zjutraj.


E. S.
Spretni tatovi avtomobilov