Družba gre v petek verjetno v stečaj. Foto: BoBo
Družba gre v petek verjetno v stečaj. Foto: BoBo
Montaža tik pred stečajem

Ker 35 delavcev lendavskega podjetja Montaža, ki se ukvarja s storitvenimi dejavnostmi v gradbeništvu, ni prejelo razlike januarske in februarske plače ter v celoti marčevske in aprilske plače z dodatki za prevoz in malico, so zjutraj ob sedmih začeli stavko, ki bo trajala, dokler ne dobijo plačila.

Ker pa denarja ni, konec tedna najverjetneje grozi stečaj. Po stečaju Aha Mure to pomeni okrog 21-odstotno brezposelnost – ali rečeno drugače – brez dela bo vsak peti Pomurec. Delavci so se stežka odločili za stavko, a po skoraj treh mesecih drugače ni šlo, so potožili. V tem času pa se je marsikatera družina znašla na skrajnem socialnem robu.
Ostale nove žalostne zgodbe
Marjan Fortun ima dva bolna otroka. Žena je brez zaposlitve, sam pa že tri mesece ni dobil plačila za delo. "In po treh desetletjih vestnega, težkega dela na terenu, bom na koncu moral prositi za kruh? Težko mi je," je potožil. Pretresen je tudi njegov sodelavec Alojz Zver, ki nam je povedal, da je to že njegov tretji polom, njegova žena je avgusta lani doživela drugega, ko je drugič ostala brez dela v Muri. "Kako naj normalno živimo? Kje bom dobil službo, ko pa imam priznano invalidnost," se je vprašal.
Njegov kolega Josip Zorčec je nadaljeval: "Delo je bilo vedno, denarja pa ni. Tega ne razumem. Direktor je rekel, da denarja ni in če hočemo, naj delamo, če ne, pa ne. Težko je, ko si tri mesece brez denarja. Veste, 35 let že delam tukaj, pa česa podobnega še nisem doživel. Vedno smo dobili vse plačano, vključno z regresom."
Vodja sindikata v Montaži Branko Perša je povedal, da so s stavko čakali do konca, ker so vodstvu zaupali, in dodal: "Bojim se, da je malo upanja, da bi ta teden dobili svoj denar. Zdaj se poskušamo dogovoriti, da bi v primeru stečaja delavci najprej izkoristili ure iz naslova prerazporeditve delovnega časa in šele nato letni dopust."

Nekdaj eno najuspešnejših podjetij v regiji je še predlani imelo dobrih 25.000 evrov dobička, lani pa že 410 tisočakov izgube. Tega delavci ne razumejo, zlasti zato, ker so, pravijo, veliko delali v Nemčiji. "Mislim, da je aroganca, ki je prisotna tudi od direktorja, prav tako pripomogla k temu, da se določenih zadev niso mogli prej dogovoriti," meni območna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Zdenka Bobovec, ki je zjutraj obiskala stavkajoče delavce.

Uničujoča plačilna nedisciplina
Igor Ščančar, direktor podjetja Montaža, v katerem imajo deleže tudi zaposleni, nam je zjutraj prepovedal vstop v podjetje in odklonil pogovor z novinarji. A si je dobro uro in pol po začetku stavke premislil. Pojasnil je, da se je podjetje znašlo finančnih škripcih zato, ker niso dobili plačanih storitev, ki so jih opravljali za naročnike.

Po njegovih besedah je odprtih terjatev za okrog milijon evrov, nekatere se vlečejo že leta. "Od stečajev SCT-ja, Mure (o tem smo poročali 16. decembra 2009; podjetje montaža je za Muro opravljalo dela za povečanje energetske učinkovitosti in po stečaju paradnega konja evropske tekstilne industrije ostalo brez 93 tisočakov plačila op. a.), Stavbarja, MTB-ja … Povsod so ostale terjatve, ki jih nikoli ne bomo dobili plačanih. Zato smo se morali zadolževati. Nato je prišla kriza. Dodatno smo se zadolževali, da smo lahko izplačali plače in tekoče poslovali. Vrhunec vsega pa je bilo delo v tujini, v Nemčiji, kjer smo za slovenskega partnerja delali bolnišnico, kjer je ostalo 110.000 evrov. Drugi nemški partner nam dolguje 80.000, 90.000 evrov. Ker ni plačal računov od novembra in decembra, smo 15. marca tam prekinili dela. Delavci so prišli domov in tu je bilo še nekaj dela, ampak z bankami se nam ni uspelo dogovoriti za reprograme posojil, niti za dodatno zadolževanje. Glede plač ne moremo izpolniti nobene zahteve delavcev. Tako bomo v petek najverjetneje dali pristojnemu sodišču predlog za stečaj," je povedal Ščančar.

In tako bo žalosten konec doživela še ena nekdaj uspešna zgodba v regiji, ki se je očitno ujela v začaran krog igre velikih gradbincev. Posledice pa bodo čutili "mali" ljudje. Armadi brezposelnih se bo pridružilo 35 delavcev. Za nekaterimi so več kot tri desetletja trdega dela, marsikateri je zaradi narave dela postal invalid. Zato se upravičeno sprašujejo, kje bodo po stečaju na togem pomurskem trgu dela dobili službo. In ne gre samo za 35 delavcev, gre za 35 družin. Sindikat je zato že zaprosil humanitarne organizacije, naj jim pomagajo.

Montaža tik pred stečajem