"Konec lanskega leta je 60 odstotkov upnikov dalo soglasje za postopek preventivnega prestrukturiranja. DUTB je bil med njimi. Po petih mesecih, konec aprila, je za podaljšanje postopka dalo soglasje že 70 odstotkov upnikov. Do začetka avgusta smo dobili čas, da se z upniki dogovorimo o poslovnem in finančnem prestrukturiranju Save. Soglasje je dal tudi DUTB. Zakaj so si po dobrem mesecu premislili, ne vemo," je pojasnil. Foto: BoBo
false
V Savi Turizmu pričakujejo rekordno sezono. Foto: BoBo

Aberšek je v intervjuju za STA pojasnil, da je Sava Turizem lani izboljšala poslovanje, pri čemer so kar 60 odstotkov prenočitev ustvarili tuji gostje, predvsem z germanskih trgov. Od leta 2011 se je dobiček iz poslovanja povečal za 47 odstotkov, na 12 milijonov evrov, čisti dobiček je lani dosegel milijon evrov, dobiček iz poslovanja pa letos znova močno raste in je v prvem četrtletju presegel milijon evrov, je dodal.

Doslej so po njegovih besedah bankam upnicam od več kot 310 milijonov evrov poplačali okoli 140 milijonov evrov glavnic in obresti, predvsem s prodajo neključnega premoženja. Dolg so s tem zmanjšali na okoli 220 milijonov evrov.

Ključna bo prodaja dveh naložb
Ob boljšem poslovanju in nadaljnji odprodaji nestrateškega premoženja, tu sta ključni predvsem naložbi v Gorenjsko banko in naložbeni sklad Alpen.si, pa bi zadolženost lahko spravili na okoli 85 milijonov evrov, je povedal.

"Ta raven dolga bi bila vzdržna, predvsem pa bi bili enakovredno obravnavani vsi upniki. Upniki bi imeli zadostna zavarovanja za svoja posojila, turistični steber Save Turizem, Hotelov Bernardin in Istrabenz Turizma bi lahko ustvarjal zadosten denarni tok za vse deležnike, vrednost premoženja bi se skozi boljše poslovanje zviševala," je prepričan.

Kdaj jim bo uspelo Gorenjsko banko prodati, ni mogel napovedati, saj banka zdaj še išče strateškega partnerja, pri čemer ji pomaga tudi Sava. Dodal je, da so morali naložbo v Gorenjsko banko oslabiti, saj je knjigovodska cena delnice upadla za 35 odstotkov, na 406 evrov.

"DUTB in banke omejujejo turizem"
V zvezi z zaplembo delnic Save Turizma, ki jo je izvedla Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), je poudaril, da mu ni znano, zakaj je DUTB brez kakršne koli prehodne napovedi umaknil soglasje k postopku preventivnega prestrukturiranja in nato zasegel 99-odstotni delež Save Turizma.

"S tem nepričakovanim manevrom se je DUTB izpostavil velikemu tveganju, saj je zaseg izvedel s pravno vprašljivimi sredstvi. Zasežene delnice je moral po sklepu sodišča že v nekaj dneh vrniti Savi. Zdaj so pod vprašanjem tudi njihova zavarovanja posojil … Poraja se vprašanje, ali ni bil morda z destabilizacijo Save Turizma cilj znižati vrednost hotelov? Ne vem," je izpostavil.

Kot pomembno spremembo je omenil tudi to, da so šli iz postopka preventivnega prestrukturiranja v prisilno poravnavo, ki jo je zahteval DUTB, pri čemer vsebina njihovih predlogov ukrepov ostaja enaka. A se bodo zaradi te spremembe pomembno povečali stroški, sam proces pa se bo zamaknil, je dejal.

Prav tako je zanikal očitke, da bi Sava z izčrpavanjem zavirala naložbe v svojo turistično hčer. "Za letos se načrtuje šest milijonov evrov naložb v vzdrževanje in obnovo zmogljivosti. Vse drugo, kar bi to številko preseglo, bi pomenilo kršitev zavez iz sporazuma. Turizem torej omejujejo banke in DUTB," je zatrdil in pristavil, da Sava Turizem tekoče odplačuje glavnice in obresti.