Foto:
Foto:
V borzni kotaciji je zmagovalec tedna Žito, ki se je v petih dneh od 37.825 SIT podražilo na 40.418 SIT.

Po tej ceni, ki je za 1,75 odstotka nad četrtkovim tečajem, so se posli sklepali zadnje pol ure. Enotni tečaj sicer znaša 40.713 SIT (+1,3 odstotka), kar je le slaba dva odstotka pod majsko rekordno vrednostjo. Ker je podjetje objavilo dobre poslovne rezultate, lahko rekord pade že naslednji teden.

Z Mercatorjem je bilo za skoraj 50 milijonov SIT prometa. Kot po navadi je bilo še bolj živahno trgovanje s Krko. Promet je zanesljivo presegel 100 milijonov SIT, enotni tečaj pa je pridobil 0,7 odstotka in se zavihtel nad 77.000 SIT. Uvodni posli so se sklepali pri 76.300 SIT, zadnji pa tisoč tolarjev višje. Tako pri Mercatorju kot pri Krki sta bila največja kupca Hypo in NLB.

Slovenski borzni indeks, ki je v prejšnjih dveh dneh stopical na mestu, je pridobil pol odstotka, tako da je nova rekordna vrednost 4.815 točk. Indeksa PIX (4.210 točk) in IPT (3.899 točk) se skorajda nista spremenila. Skupni promet je dosegel 980 milijonov SIT.

V borzni kotaciji je zmagovalec tedna Žito, ki se je v petih dneh od 37.825 SIT podražilo na 40.418 SIT. S petkovim trgovanjem so lahko zadovoljni tudi Petrolovi delničarji. Delnice Save in Gorenja so pridobile manj kot pol odstotka.

Prosti trg že nekaj časa caplja za delnicami v borzni kotaciji. Tam se prav gotovo še skriva nekaj biserov z velikim potencialom. Ta teden so se med drugim precej podražile delnice Plame-Pur, Etre 33 in v petek še Jate Emone, katere tečaj je porasel na 1.167 SIT.

Težko pričakovani 3. 9.
Tretji september prinaša mednarodnim trgom težko pričakovano novico o ameriškem avgustovskem trgu delovne sile. Napovedi govorijo, da je največje svetovno gospodarstvo ustvarilo 150.000 novih delovnih mest, pri čemer naj bi brezposelnost ostala 5,5-odstotna. Za delniške trge bi bili spodbudni podatki nadvse dobrodošli, predobri podatki pa vseeno niso zaželeni, saj bi to pomenilo agresivnejše zaostrovanje denarne politike v ZDA.

Za nekaj adrenalina je pred petkovim odprtjem trga v ZDA poskrbel Intel. Zaradi črnogledih napovedi bodo delnice zanesljivo izgubile precej odstotkov, vse skupaj pa je vplivalo tudi na prvi del evropskega trgovanja. Na srečo se vodilna indeksa v Londonu in Frankfurtu držita rahlo nad gladino. FTSE 100 vztraja nad 4.500 točkami, DAX 30 pa se giblje okoli vrednosti 3.830 točk. Če se bo tako končalo, bo le London na tedenski ravni nekaj malega pridobil. Tokijski Nikkei je petkovo trgovanje zaključil z več kot enoodstotno izgubo, vendar se je obdržal nad 11.000 točkami.