Vlada si od sprememb na davčnem področju obeta dodatnih 33 milijonov evrov. Foto: BoBo
Vlada si od sprememb na davčnem področju obeta dodatnih 33 milijonov evrov. Foto: BoBo
Največja novost na področju davkov bo davek na nepremičnine. Foto: BoBo

Državni zbor je po vetu državnega sveta novembra dokončno potrdil novelo zakona o dohodnini, ki predvideva odpravo samodejnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo. Vlada zanika, da se s spremembami obremenitev zavezancev z dohodnino zvišuje.

Zneski iz dohodninske lestvice in olajšave, ki jih lahko uveljavljajo zavezanci, se po novem tako ne bodo več vsako leto samodejno usklajevali z inflacijo, ampak bodo morali rasti cen slediti, le če bo ta presegla določeno mejo. Finančni minister bo uskladitev teh zneskov predlagal, ko bo letna stopnja inflacije presegla tri odstotke. Višina uskladitvenega koeficienta se bo določila z zakonom o izvrševanju proračuna.

Zneski za uvrstitev v davčne razrede ostajajo enaki
Pri uvrstitvi posameznika v ustrezen davčni razred bodo torej v letu 2014 veljali takšni zneski, kot veljajo za leto 2013. V nespremenjeni višini ostajajo tudi davčne olajšave, pri čemer se z novelo zakona ukinja osebna olajšava, ki se priznava zavezancem po dopolnjenem 65. letu starosti. Ta je za letos določena v višini približno 1.420 evrov.

Leto 2014 prinaša tudi ukinitev posebne osebne olajšave za nekaj tisoč čezmejnih delovnih migrantov, ki za letos znaša nekaj manj kot 7.600 evrov. To je vladi naložilo ustavno sodišče.

Lestvica za odmero dohodnine ima tri razrede, 16-, 27- in 41-odstotno obdavčitev prejemkov zavezancev, za zdaj pa ostaja v veljavi tudi letos uvedena 50-odstotna obdavčitve najvišjih plač. To so tiste, ki na leto presegajo 70.907 evrov neto oziroma približno 5.910 evrov na mesec.

Vlada si od teh sprememb v naslednjem letu v proračunu obeta približno 33 milijonov evrov več dohodnine.

Obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi za "honorarce"
Z novelo zakona o dohodnini se med drugim daje tudi podlaga za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje osebam, ki opravljajo delo tudi v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja, ki ni delovno razmerje, recimo osebam, ki delajo po avtorskih pogodbah.

Bolj pod drobnogledom bodo po novem zavezanci, za katere davčni inšpektorji sumijo, da ne prijavljajo svojih prihodkov. Kot omogoča dopolnjeni zakon o davčnem postopku, bo namreč lahko Davčna uprava RS (Durs) postopek odmere davka uvedla za eno ali več koledarskih let v obdobju zadnjih desetih let, medtem ko je bilo doslej to obdobje določeno pri petih letih.

70-odstotni davek na razliko med ugotovljenim in prijavljenim
Od razlike med tako ugotovljenim in prijavljenim premoženjem se bo po novem odmerilo davek v višini 70 odstotkov, in ne več po povprečni stopnji dohodnine, kot je veljalo doslej. Na Dursu ugotavljajo, da se število primerov, ko fizične osebe razpolagajo s sredstvi za zasebno porabo, ki precej presegajo njihove napovedane dohodke, v zadnjem času povečuje.

Pri obdavčitvi podjetij sprememb ne bo. Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb, ki je še pred leti znašala 25 odstotkov, v zadnjih letih pa se je postopno zniževala in bi se morala z letom 2014 spustiti na 16 odstotkov, bo namreč ostala nespremenjena, in sicer pri 17 odstotkih.

Tako določa novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki jo je DZ sprejel jeseni kljub opozorilom opozicije, da Slovenija nenehno spreminja davčno zakonodajo, kar bo odvrnilo vlagatelje, gospodarska dejavnost pa da se bo zmanjšala.

Vlada je vse letos sprejete spremembe davčne zakonodaje predlagala zaradi slabega stanja v javnih financah. Zaradi tega je že sredi leta zvišala tudi obe stopnji davka na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja DDV-ja še vsaj dve leti ostaja pri 22 odstotkih, znižana pa pri 9,5 odstotka.

Davek na nepremičnine najpomembnejša novost
Z novim davkom bodo obdavčene vse nepremičnine, ki so evidentirane v registru nepremičnin oziroma izpolnjujejo pogoje za to, odmeril pa se bo od posplošene tržne vrednosti posamezne nepremičnine. Stopnje davka se razlikujejo glede na vrsto nepremičnin.

Vladni argument pri sprejemanju tega davka je bil tudi, da bodo po novem vsi lastniki nepremičnin postavljeni v enak položaj. Višino nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, s katerim so obremenjeni zdaj in se z letom 2014 poslavlja, namreč vsaka občina določa po svoji presoji. Z uvedbo davka na nepremičnine se ukinjajo tudi davek od premoženja, pristojbina za vzdrževanje gozdnih cest ter začasni davek na nepremično premoženje večje vrednosti.