Cena nafte je v letu 2005 skokovito narasla. Foto: Reuters
Cena nafte je v letu 2005 skokovito narasla. Foto: Reuters
Pivovarska vojna se je končno končala. Foto: RTV SLO
Zavarovalnica Triglav
Prva večja zamenjava se je zgodila v največji zavarovalnici. Foto: RTV SLO
Vega meni, da razmere na trgu telekomunikacij ne omogočajo enakopravnosti. Foto: RTV SLO
Skoki cene nafte so vseskozi šokirali svetovno gospodarstvo. Foto: EPA
Luka Koper
Zamenjalo se je tudi vodstvo edinega slovenskega pristanišča. Foto: RTV SLO
Viato & Vektorq
Prodajo šibeniškega podjetja je razveljavila hrvaška vlada.
Razvojni preboj Slovenije naj bi se zgodil po letu 2007, ko bomo tudi prevzeli evro. Foto: RTV SLO
Žiga Debeljak (L) in Zoran Janković
Zamenjava Zorana Jankovića je verjetno eden najodmevnejših dogodkov v gospodarstvu. Foto: RTV SLO

Novo leto se je začelo zelo optimistično, saj je Slovenski borzni indeks takoj v začetku januarja pridobil 0,7 odstotka in se prvič zavihtel nad 5.000 točk.

Naslednja novica, ki je odmevala v gospodarstvu, je bila predstavitev letala airbus A-380, ki je največje potniško letalo na svetu in lahko prepelje do 853 potnikov. Letalo predstavlja mejnik v boju s konkurenčnim ameriškim Boeingom in je tudi simbol gospodarske tekme med Evropo in ZDA. Prvič je to letalo poletelo 27. aprila.

Končno konec pivovarske vojne
V začetku februarja se je končala tudi pivovarska vojna, saj je Pivovarna Laško od belgijskega koncerna Interbrew odkupila 41,32-odstotni lastniški delež v Pivovarni Union. Laščani so za delnico plačali 91.000 tolarjev. S tem so postali 95,17-odstotni lastnik ljubljanske pivovarne.

Po utrditvi nove vlade se je spremenilo tudi znotraj Kapitalske družbe, saj je skupščina razrešila dosedanjega predsednika uprave Boruta Jamnika in na njegovo mesto imenovala Tomaža Toplaka. Na skupščini so razrešili tudi člana uprave Tomaža Kuntariča, ki ga je zamenjala Mateja Božič, pomočnica direktorja pravne službe v Petrolu. Dosedanja članica uprave Helena Bešter je ostala na delovnem mestu. Toplak je Kad vodil že v času Bajukove vlade.

Prva večja menjava v Triglavu
Večje menjave v največjih gospodarskih družbah so se začele z odstopom predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Jožeta Leniča. Lenič je na novinarski konferenci pojasnil, da želi s to potezo novemu nadzornemu svetu omogočiti, da po lastni presoji imenuje novega predsednika uprave največje slovenske zavarovalnice. Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je nato za predsednika uprave te zavarovalnice imenoval dotedanjega člana uprave Andreja Kociča, na izpraznjeno mesto v upravi pa Boruta Eržena.

V začetku maja se je zamenjalo tudi vodstvo NKBM-a, saj je novi predsednik uprave po pričakovanju postal Matjaž Kovačič. Kovačič je tako postal naslednik Črta Mesariča, ki je sporazumno prekinil delovno razmerje, saj nadzorniki niso našli krivdnih razlogov za njegovo razrešitev.

Zgodba o Vegi še čaka na konec
V prvi polovici leta se je zapletla tudi zgodba z mobilnim operaterjem Vego, ki od države zahteva odškodnino zaradi nekonkurenčnih razmer na trgu, ki naj bi privedle do slabih rezultatov te družbe. V družbi Western Wireless International, ki v Sloveniji posluje pod znamko Vega, so na koncu vložili tožbo proti Mobitelu in državi.

Kresalo se je tudi med EU-jem in Kitajsko, a tokrat ne zaradi uvoza orožja, ampak tekstilnih kvot. EU hoče z njmi zaščititi svojo tekstilno industrijo pred cenenim kitajskim blagom. Po dolgotrajnih pritiskih sta obe strani v Šanghaju dosegli dogovor za omejitev uvoza kitajskega tekstila v EU do leta 2008. Kitajska je tako omejila rast izvoza za deset kategorij tekstilnih izdelkov v EU na 8 do 12,5 odstotka letno.

Nafta je šla za mnoge čez vse razumne meje
Veliko razburjenja so na gospodarskem področju vedno znova prispevala tudi naftna nihanja, ali bolje rečeno rast cene nafte. Ta je najprej prebila magično ceno 60 dolarjev za sodček in z dobrimi 67 dolarji dosegla vrh poleti. Kasneje je počasi cena updla.

Temu primerno so se dražili tudi naftni derivati v Sloveniji. Prvi šok je prišel 13. decembra, ko se je denimo cena za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina dvignila kar za 16 tolarjev, za liter 98-oktanskega bencina pa več kot 20 tolarjev. Šok je kmalu popustil, saj so se cene po dveh tednih spet spustile za podobno ceno. Po tem »nihljaju« je vlada spremenila uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je obračunsko obdobje za izračun prodajnih cen goriv podaljšalo s 14 na 28 dni. Nova večja pocenitev nafte je prišla 21. novembra, ko so cene spet padle za okrog 20 tolarjev za liter.

Če se vrnemo nazaj na zamenjave v vodstvih družb, se lahko spomnimo Luke Koper, kjer je Bruno Korelič nadzornemu svetu družbe 1. julija podal nepreklicno odstopno izjavo. Nadzorni svet Luke Koper je nato na prvi seji za predsednika izvolil Marka Starmana, za v. d. predsednika uprave pa Marjana Babiča. Kasneje je nadzorni svet za predsednika uprave imenoval Roberta Časarja, Babič pa je prevzel funkcijo namestnika.

V Mercatorju se je začelo s prodajo deležev
Konec avgusta sta paradržavna sklada Kad in Sod nepričakovano prodala svoja deleža v Mercatorju. Kapitalska družba je 16,33-odstotni delež prodala Istrabenzu, Slovenska odškodninska družba pa svoj 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško. Sod in Kad sta deleža prodala po 38.000 tolarjev za delnico, medtem ko nekateri menijo, da je bilo to prepoceni in da je šlo za oškodovanje državnega premoženja.

Težave je imel tudi Viator & Vektor, vendar ne z zamenjavami, ampak z nakupom prevozniškega podjetja v lasti Tovarne lahkih kovin iz Šibenika v začetku septembra. Temu so se uprli prevozniki v Dalmaciji in zaprli pot do podjetja. Hrvaška vlada je na zahtevo hrvaških avtoprevoznikov razveljavila prodajo šibeniškega podjetja, poslovno sodelovanje pa je bilo po enem mesecu zapletov tudi prekinjeno.

Odstopil je tudi predsednik uprave Petrola Janez Lotrič. Lotričev odstop je bil pričakovan, saj uprava pod njegovim vodstvom na julijski skupščini ni dobila razrešnice za preteklo leto. Takrat menda ni razmišljal o odstopu. Vodenje družbe je nato prevzel Marko Kryžanowski.

Napovedan razvojni preboj Slovenije
V skladu s paketom vladnih reform naj bi se za Slovenijo obetali boljši časi, vsak tako razmišlja Urad za makroekonomske analize in razvoj, ki je novembra objavil raziskavo. V njej napovedujejo, da naj bi bil preboj Slovenije na višjo razvojno raven mogoč po letu 2007, ko se bodo pokazali prvi rezultati napovedanih reform vlade. Slovenija naj bi do leta 2013 dosegla 70-odstotno stopnjo zaposlenosti, brezposelnost pa bi se približala trem odstotkom.

Vodstvo Hita je z ameriškim partnerjem podpisalo pogodbo o ustanovitvi mešane družbe za razvoj zabaviščnega centra v Novi Gorici. Gre za družbo Harrah's Entertainment, ki je vodilna na področju igralništva in zabave na svetu, v ZDA pa ima mrežo več kot 40 igralnic. Projekt je vreden 700 milijonov ameriških dolarjev in predstavlja največjo neposredno tujo naložbo v Sloveniji.

Vroča zamenjava Jankovića
Novi nadzorni svet Mercatorja je 15. novembra iz nekrivdnih razlogov sprejel razrešitev Zorana Jankovića z mesta predsednika uprave družbe. Član Gorenjeve uprave za finance Žiga Debeljak je nato sprejel ponudbo za prvega moža Mercatorja. Vodenje največje slovenske trgovske družbe bo prevzel 1. januarja 2006.

Po dolgoletnem vodenju Pivovarne Laško je Tone Turnšek odšel v pokoj, njegovo mesto pa je prevzel Boško Šrot. 65-letni Turnšek je pivovarno vodil 24 let in v tem času je ta prerasla v eno največjih pivovarn v tem delu Evrope.