Sredstva so na voljo tudi za nadgradnjo tovornjakov za zmanjšanje zračnega upora.

Nepovratna finančna sredstva za spodbujanje do okolja prijaznejše prevozništvo v cestnem prometu so podporni ukrep v okviru sklada za podnebne spremembe, s katerim si država prizadeva za zmanjšanje vplivov iz prometa, tako na področju zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov kot onesnaževal iz prometa, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvih za okolje, podnebje in energijo ter za infrastrukturo.

Nepovratna finančna sredstva iz javnega poziva so namenjena nakupu ali predelavi tovornih vozil in avtobusov (sklop A v vrednosti 150.000 evrov) na sintetični plin in biometan ter s pogonom na elektriko ali vodik za opravljanje prevozov v cestnem prometu in za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči ter nadgradnji tovornih vozil z aerodinamičnimi deli za zmanjšanje zračnega upora (sklop B v vrednosti 5,85 milijona evrov)

Vloge v sklopu A sprejemajo do 30. oktobra do vključno 12. ure, vloge v sklopu B pa do 6. maja do vključno 12. ure.

Po pojasnilih ministrstev bodo oddane vloge obravnavali po vrstnem redu prejema vlog, pri čemer se odločbe za sklop A izdajajo sproti, vloge v sklopu B pa bodo izdane po prejemu in obravnavi vseh vlog oz. najpozneje do 30. junija.