Natančno število delavcev, ki so stavkali, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Natančno število delavcev, ki so stavkali, ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeni delavci eno leto in pol niso prejeli plač
Delavci v Gradisu stavkali

Delavci Gradisa Celje zaradi neizplačila januarskih plač stavkajo, za gladovno stavko pa se je odločilo 11 delavcev, ki opravljajo delo za kočevsko Prenovo, saj na plačo čakajo že eno leto in pol.

Delavci, ki so še ostali v Kočevju, lahko le pokažejo liste papirja, na katere jim je delodajalec Zoran Perković pisal njihove dohodke. 14 mesecev jim je izplačeval le nekaj gotovine. Dejali so, da je za Perkovića delalo več kot 100 ljudi, a so ti zaradi neplačila odhajali domov, v nekdanje jugoslovanske republike. Poleg neizplačila plač pa je Perković delavcem za bivanje v stavbi brez ogrevanja in električne energije, zaračunal 50 evrov najemnine na mesec. Delavci so o svojih težavah že obvestili pristojne ustanove, a bodo z gladovno stavko vztrajali, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve, je za TV Slovenija poročala Petra Šolar.

V Gradisu pa delavcem dolgujejo januarske plače, pa tudi lanski regres in del nadomestila za malico. Delavci izjav niso želeli dajati, so pa dejali, da nimajo več denarja niti za malico. Nekdanji delovodja, ki je že dobil odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov Omer Mjeremić, je dejal, da mu novembrske plače niso nakazali, decembrsko je prejel, januarske pa spet ni prejel, prav tako ne nadomestil za malico za september in oktober, je za TV Slovenija poročala Nada Kumer. O razmerah v družbi ni želela govoriti niti direktorica Lidija Žagar, vodstvo je posredovalo le sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da bodo plače izplačali še ta teden. Gradis je sicer od decembra v prisilni poravnavi, zato se je sestal tudi upniški odbor, ki pa naj bi odločanje o načinu poplačila terjatev preložil.

Gradbeni delavci eno leto in pol niso prejeli plač
Delavci v Gradisu stavkali