Fizične osebe z zaposlitvijo bodo lahko najele največ 100 tisoč evrov kreditaglede na izpolnjwevanje pogojev določenih v zakonu, nezaposleni z izpolnjenimi pogoji pa do 10 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO
Fizične osebe z zaposlitvijo bodo lahko najele največ 100 tisoč evrov kreditaglede na izpolnjwevanje pogojev določenih v zakonu, nezaposleni z izpolnjenimi pogoji pa do 10 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO

Povprečen osebni dohodek v zadnjem tromesečju v Republiki Sloveniji (april-junij 2009)

Bruto: 1.422,56 evra
Neto: 920, 95 evra
Vir: Surs
NLB
Da bi bila jamstvena shema uspešna, se je morajo seveda udeležiti banke. Te za zdaj še proučujejo možnosti sodelovanja, saj - kot so za MMC povedali v NLB - vsi pogoji sodelovanja še niso znani. Foto: NLB
Papir
Posojilojemalec bo moral vlogi priložiti dokazila o statusu in prihodkih zase in družinske člane (simbolična slika). Foto: MMC RTV SLO
Denar
Del najetih posojil bo najverjetneje namenjen tudi poplačilu že obstoječih posojil, ki jih posamezniki zaradi učinkov krize, niso več sposobni poplačati. Foto: EPA

Jamstvena shema za fizične osebe je namreč namenjena "omilitvi posledic gospodarske in finančne krize, ki so nastale za nekatere skupine fizičnih oseb." Ministrstvo jih je razdelilo v štiri skupine. V prvi vrsti so to zaposleni za določen čas, ki jim banke tudi v blagostanju redko odobrijo posojila, vsi, ki rešujejo prvo stanovanjsko vprašanje, mlade družine in nezaposleni po 1. oktobru 2008.

Kdo bo lahko zaprosil za posojilo
Prva in druga skupina morebitnih posojilojemalcev (zaposleni za določen čas in vsi, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje) morajo izpolnjevati pogoje, povezane z višino njihovega mesečnega dohodka. Imeti morajo reden mesečni dohodek, katerega višina ne sme presegati 1,5-kratnika povprečne mesečne plače v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge za posojilo.

Zaposleni za določen čas, prvi nakup stanovanja ...
Zadnji obračun trimesečnega obdobja je po podatkih Sursa iz junija 2009 in je znašal 1.422,56 evra bruto oziroma 920,95 evra neto osebnega dohodka. Če posojilojemalec jemlje kredit za prvo rešitev stanovanjskega vprašanja, pa zakon ne določa vrste delovnega razmerja (določen ali nedoločen čas), ki bi vplivala na pogoje za sodelovanje v jamstveni shemi.

... mlade družine ...
Tretja skupina kandidatov, ki se jim lahko odobri posojilo v okviru jamstvene sheme, so mlade družine. Te so opredeljene kot skupnost enega ali obeh staršev z vsaj enim otrokom, ki še ni šoloobvezen. Status in potrdilo o statusu mlade družine ugotavlja Stanovanjski sklad Republike Slovenije po zakonu o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in subvencijah mladim družinam.

Na banko s kupom papirjev
Posojilojemalec iz teh treh kategorij mora med drugim izpolnjevati pogoje in predložiti dokazila, da ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, državljanjstvo ali dovoljenje za stalno bivanje v Sloveniji, izpisek, iz katerega je razvidna višina njegovih zadnjih treh mesečnih plač, in dokumet o skupnih dohodkih in odhodkih iz kapitala kreditojemalca in družinskih članov, ki jih izda Durs. Zapoleni za določen čas morajo predložiti tudi potrdilo delodajalca o delovnem rezmerju, mlade družine pa potrdilo o statusu.

... nezaposleni ...
V četrti skupini morebitnih posojilojemalcev so nezaposleni, ki so službo izgubili po po 1. oktobru 2008, in sicer zaradi poslovnih razlogov, začetka postopka o prenehanju delodajalca ali prisilne poravnave. Na dan vložitve vloge za posojilo tako ne smejo biti v delovnem razmerju in ne smejo opravljati dejavnosti samostojnega podjetnika. Poleg tega morajo izpolniti še en materialni pogoj, ki je, da skupni dohodki družine posojilojemalca v letu pred najemom posojila ne presegajo polovice povprečne letne plače v Sloveniji.

Iz zakona in uredbe o izvajanju jamstvene sheme za fizične osebe je razvidno, da se spodbuja predvsem reševanje vprašanja stanovanjske stiske, čeprav namembnost posojil ni natančno določena. Tako kaže, da bodo lahko posamezniki posojilo najeli tudi za poplačilo že obstoječih posojil (če ta niso bila najeta za financiranje poslovne dejavnosti, nakupov vrednostnih papirjev ali nakupe poslovnih deležev). To bodo najverjetneje uporabili predvsem nezaposleni, ki zaradi izgube dela ne zmorejo odplačevati pred tem najetih posojil.

Največ 100 oziroma 10 tisoč evrov
Omejena je tudi višina najvišjega mogočega posojila. Zaposleni za določen čas, mlade družine in tisti, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, bodo lahko najeli med 5 in 100 tisoč evrov posojila z najdaljšo odplačilno dobo 25 let. Ta bo moral biti zavarovan s hipoteko ali zemljiškim dolgom na nepremičnini.

Višina posojila nezaposleni osebi, ki je upravičena do posojila po jamstveni shemi, je omejena na največ 10 tisoč evrov, ročnost posojila pa ne sme biti daljša od 10 let. Vendar pa lahko glavnica znaša največ 2 tisoč evrov za vsako polno leto, ki kreditojemalcu manjka do polne upokojitve, kar teoretično pomeni, da nezaposleni, ki mu do upokojitve manjkata dve leti, lahko dobi največ 4 tisoč evrov posojila v okviru jamstvene sheme za fizične osebe.

Povprečen osebni dohodek v zadnjem tromesečju v Republiki Sloveniji (april-junij 2009)

Bruto: 1.422,56 evra
Neto: 920, 95 evra
Vir: Surs