Slovenija je za obresti odštela že 590 milijonov, do konca leta pa bo strošek  presegel milijardo evrov. Foto: EPA
Slovenija je za obresti odštela že 590 milijonov, do konca leta pa bo strošek presegel milijardo evrov. Foto: EPA

Breme zadolževanja, letos smo za obresti odšteli že 590 milijonov, do konca leta pa bo strošek presegel milijardo evrov, se po poročanju novinarke Radia Slovenija Zdenke Bakalar zdaj kaže v vsako leto višjih izdatkih za poravnavo obresti.

Aprila se je v proračunu zbralo 737 milijonov prihodkov, kar je precej več kot v preteklih mesecih, zlasti so višji prilivi od DDV-ja, vendar to lahko pripišemo predvsem vplačilu obveznosti trimesečnih zavezancev.

Tudi akontacij od dohodnine in dobička podjetij je bilo aprila za približno 35 milijonov več kot prejšnje mesece. Proračun je v prvih štirih mesecih imel 2 milijardi 670 milijonov prihodkov ali 31 odstotkov letošnjega načrta.

Tretjina letos predvidenih odhodkov
Odhodkov je bilo za 3 milijarde 400 milijonov, kar predstavlja 35 odstotkov od letos predvidenih. Primanjkljaj je po štirih mesecih visok, znaša 722 milijonov ali tri četrtine letos dovoljenega. Vzrok pa so obresti, letos je državni proračun poravnal že skoraj 600 milijonov obresti, do konca leta bo treba še nekaj več kot 400 milijonov.

Ob solidnih prihodkih in zmernih odhodkih prav obresti postajajo velik proračunski izdatek, in to navkljub zviševanju davčnih bremen. Če odštejemo stroške za obresti, je po dolgem času aprila celo primarni presežek.

Aprila je država izdala za dobri 2 milijardi evrskih obveznic, hkrati pa tudi vrnila za dobro milijardo in pol dolga. Poslovanje z Evropsko unijo je še vedno v korist Sloveniji, čeprav imamo zamrznjena določena izplačila. V prvih štirih mesecih smo v evropski proračun vplačali nekaj manj kot 200 milijonov, iz bruseljske blagajne pa prejeli nekaj več kot 300 milijonov evrov.