Prvi nadzornik Luke Koper je postal Janez Požar, podpredsednik nadzornega sveta pa Tomaž Može. Foto: MMC RTV SLO
Prvi nadzornik Luke Koper je postal Janez Požar, podpredsednik nadzornega sveta pa Tomaž Može. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Veselko
O morebitni menjavi predsednika uprave Luke Gregorja Veselka, ki je funkcijo prevzel pred slabim mesecem, Požar še ni želel govoriti. Foto: MMC RTV SLO

Požar, ki v nadzornem svetu zastopa interese države, je vnovič dejal, da bo prva prioriteta novega nadzornega sveta zagotoviti stabilno okolje, v katerem bo pristanišče poslovalo normalno in se razvijalo "v duhu in pričakovanju njegovih lastnikov". O morebitni menjavi prvega moža Gregorja Veselka pa novi prvi nadzornik še ni želel govoriti.

Z delom uprave se nadzorniki po Požarjevih besedah še niso seznanili. Ali se utegne zgoditi, da se na dnevnem redu prihodnje seje (predvidoma bo ta sredi avgusta) poleg sprememb poslovnika, ki ga je treba uskladiti z zakonom o gospodarskih družbah, poročila o zadnjih treh sejah nadzornega sveta in polletnega poročila o poslovanju Luke Koper pod točko razno znajde tudi razrešnica predsedniku uprave Veselku, Požar ni hotel napovedovati.

"Najprej se želimo seznaniti s stanjem v družbi. Umiriti želimo žogico, da začnemo vsi opravljati svoje funkcije, potem bomo šli naprej," je po seji povedal Požar. O razrešnici Veselka je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti, danes pa nadzorniki tudi niso razpravljali o zamenjavah ali mednarodnem razpisu za novo vodstvo Luke Koper.

Požar: Nepravilnosti naj ugatavljajo pristojni organi
Po napovedih Požarja se nadzorni svet ne namerava več toliko ukvarjati z domnevno spornimi investicijami Luke Koper v preteklosti, ki so trenutno predmet policijske preiskave. "Za odkrivanje preteklih nepravilnosti obstajajo organi pregona in revizija, mi se moramo usmeriti v prihodnost. Ne vidim razloga, zakaj bi po teh zgodbah kopali še mi," je dejal.

Požar je s sestavo nadzornega sveta zadovoljen, meni pa tudi, da funkciji, ki jih zdaj opravlja (poleg predsednika nadzornega sveta je tudi generalni direktor direktorata za pomorstvo na ministrstvu za promet), nista v konfliktu interesov. "Portfelj tako odločitev pozdravlja. V prejšnjem obdobju, ko direktor direktorata ni bil član nadzornega sveta, smo bili brez informacij. Bili smo v temi, izvedeli smo le to, kar so nam hoteli povedati. Sedaj bomo imeli informacije iz prve roke," je ob tem pojasnil.

V iskanju skupnega jezika s koprsko občino
Po njegovih besedah si bo nadzorni svet prizadeval najti skupen jezik tudi s koprsko občino oziroma županom Borisom Popovičem. "Treba bo najti sinergijo med občino, upravo in nadzornim svetom," je dejal Požar. Popovič pa je po končani seji izjavil, da se bo z novim nadzorniki vsekakor lažje pogovarjati.