Delničarji Luke Koper na skupščini, na kateri je bilo zastopanih 80,18 odstotka delnic z glasovalno pravico, upravi in nadzornemu svetu niso podelili razrešnice za leto 2008. Foto: MMC RTV SLO
Delničarji Luke Koper na skupščini, na kateri je bilo zastopanih 80,18 odstotka delnic z glasovalno pravico, upravi in nadzornemu svetu niso podelili razrešnice za leto 2008. Foto: MMC RTV SLO
Burna skupščina Luke Koper

Proti podelitvi razrešnice upravi je glasovalo 98,7 odstotka, proti podelitvi razrešnice nadzornemu svetu pa 98,9 odstotka prisotnega kapitala. Na skuščini je bilo zastopanih 80,18 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Dobiček v rezerve in naložbe, mali delničarji proti
Delničarji so z več kot 90-odstotno podporo še sprejeli predlog uprave, da se za letos odpovedo dividendam. Tako bo od skupno 19,4 milijona evrov bilančnega dobička družba 12,5 milijona evrov prenesla v rezerve, preostalo pa namenila za naložbe v luško infrastrukturo. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je ob tem že napovedal izpodbijanje po njegovem mnenju nezakonitega sklepa.

Odpoklic France in potrditev novih članov NS-ja
Na skupščini so sicer ob negodovanju v dvorani sprejeli tudi predlog vlade o odpoklicu dozdajšnje predsednice nadzornega sveta Olge Franca, ki je sicer pred glasovanjem o razrešnici poudarila, da je bilo ministrstvo o zamenjavi uprave obveščeno. Vseh naložb po besedah France nadzorniki še niso pregledali, ugotovili pa so negospodarno ravnanje uprave, zaradi česar so upravo tudi zamenjali.

Na skuščini pa so še sprejeli predlog Kapitalske družbe (Kad), Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Banke Koper, da se v nadzorni svet družbe za predstavnika delničarjev izvoli Jordana Kocjančiča in Tomaža Možeta. Sprejeli pa so tudi predlog vlade, ki je za svoje zastopnike v nadzornem svetu predlagala Janeza Požarja, Bojana Branka in Marka Simonettija.

Bo nov nadzorni svet zamenjal prvega moža?
Začela pa naj bi se že ugibanja, ali bo prišlo do menjave predsednika uprave Luke Koper in ali ga bo prometni minister Patrick Vlačič morebiti iskal v tujini. Prvi mož Luke Gregor Veselko po skupščini ni želel komentirati špekulacij o njegovi morebitni menjavi. "S člani nadzornega sveta se nadejam konstruktivnega razgovora, kako naprej, bomo pa videli," je dejal Veselko, ki tudi ni želel napovedovati, ali se bo v primeru razrešitve vrnil v Intereuropo, od koder je na čelo Luke prišel pred slabim mesecem.

Burna skupščina Luke Koper