Gospodarstvo
(5)
Denar
Precejšen delež zagonskih podjetij s slovenskimi ustanovitelji ne deluje v Sloveniji, temveč v tujini. Foto: EPA

Dodaj v

Slovenski ustanovitelji zagonskih podjetij lani zbrali 95 milijonov evrov

Forum 100% startup
14. marec 2017 ob 13:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Lani so slovenski ustanovitelji zagonskih podjetij doma in v tujini prejeli za 95 milijonov evrov naložb, je naštela skupnost Silicijevi vrtički. Za inovativne startupe bo letos namenjenih 7 milijonov evrov javnih sredstev.

Denar jim bo razdelil Slovenski podjetniški sklad, je pred dogodkom Forum 100% startup povedal direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič. Zanje so oblikovali slednje finančne produkte: P2 z zagonskimi subvencijami v vrednosti do 54.000 evrov; SK75 s konvertibilnimi posojili do 75.000 evrov in SK200 z javnimi lastniškimi vlaganji do 200.000 evrov. Razpisi bodo objavljeni 17. marca, prek njih bodo skupno razdelili 3,16 milijona evrov. Nekaj denarja bo šlo tudi skozi druge kanale.

Na voljo bodo spodbude v okviru mehanizma P2R za zagonska podjetja na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo ter spodbude, ki bodo okrepile področje predelave lesa v slovenskem prostoru. V okviru tega mehanizma bodo podjetjem na voljo spodbude do 40.000 evrov, skupaj pa 3,6 milijona evrov.

Iskanje zagonskega podjetja leta
Z omenjenim dogodkom Forum 100% startup, ki poteka v Tehnološkem parku Ljubljana, se uradno začenjajo letošnje dejavnosti za podporo inovativnim zagonskim podjetjem, ki zajemajo tudi nov krog, ki ga financira Slovenski podjetniški sklad, in tekmovanje za izbor slovenskega startupa leta.

Slovenski podjetniški sklad je v zadnjih desetih letih v inovativne startupe vložil skupaj 45 milijonov evrov v obliki zagonskih pobud P2, SK75 in SK200 ter tveganega kapitala, v sodelovanju z zasebnimi skladi tveganega kapitala. Skupaj je bilo v tem času v ta podjetja vloženih še 30 milijonov evrov zasebnega kapitala.

Sklad letos prvič tudi vabi zasebne vlagatelje, da vstopijo v že podprta podjetja, ki jim je z vloženimi sredstvi sklada v obliki semenskega ali tveganega kapitala v preteklih letih že uspelo končati prve razvojne faze, zdaj pa postajajo zanimivejša za širši trg. Takšnih naložb je 90.

Leto 2016 pod črto
Skupnost Silicijevi vrtički je medtem že tretje leto zapored zbrala podatke o tem, kako uspešna so bila zagonska podjetja slovenskih ustanoviteljev pri zbiranju naložb doma in v tujini. V letu 2016 so našteli za 95 milijonov dolarjev naložb, ki so jih doma in v tujini prejeli slovenski ustanovitelji.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
JackAce
# 14.03.2017 ob 14:18
Kapo dol vsakemu ustanovitelju startupa! Resno!
Marsikdo se sploh ne zaveda koliko jajc in znanja je treba imet. Če bo kaj vleklo Slovenijo naprej bodo to taki ljudje, ki si upajo stopiti izven okvirov.
Je pa smešno, da mečemo milijarde v banke pa javni sektor za plače pa razne druge neumnosti. Za takele stvari pa borih 7 miljonov hehe. No, vsaj nekaj je.
Če bi znali malo bolj strateško gledati naprej bi lahko iz cele Slovenije naredili novo silicijevo dolino in s tem pritegnili še možgane iz tujine.
SF0100
# 14.03.2017 ob 14:48
Kapa dol mladim a velika graja za SPS.

Vaši produkti so nekonkurenčni in zastareli. Mlada podjetja potrebujejo finančni vložek ne pa da vi lepo izgledate. Če bi SPS delal svojo vlog se startupovci ne bi potegovali na množičnih platformah in iskali strateške investitorje iz tujine.

Vi podprete smetano, 12 podjetij, kjer že vrabec čivka, da imajo uspeh in ga imajo izkazanega. Ne pomagate pa mladim nadobudnim, ki sicer lahko propadejo vendar lahko tudi uspejo.

Palec dol.
mlamat
# 14.03.2017 ob 16:12
Z zagonskimi podjetji se ne rešuje brezposelnosti.

Moje izkšnje s to modno muho so, da je pri 95% to stran vržen denar. Neumnost nekaterih idej me je včasih prav osupnila. Ostalih 5% pa tako gre v tujino in za državo niso več koristni. Takšni ponavadi tudi ne bi nikoli bili brezposelni.
mbvana
# 15.03.2017 ob 08:07
Start-up ni nič drugega kot gladiatorski boj v navidezni globalni areni, kjer odločajo zares neverjetne podrobnosti. Najboljši gladiatorje za nagrado kupijo, ostali pa poskušajo dalje, dokler se ne izčrpajo.

Danes poslušamo predvsem o uspešnih zgodbah, a verjamem, da bo vse več pozornosti v bližnji prihodnosti namenjene tudi neuspešnim ali izgorelim posameznikom, saj jih bo bistveno več kot uspešnih.
Bivši uporabnik
# 14.03.2017 ob 14:46
Še eno režimsko korito, ki se bo kmalu napolnilo s solzami butalcev.
Kazalo