Precejšen delež zagonskih podjetij s slovenskimi ustanovitelji ne deluje v Sloveniji, temveč v tujini. Foto: EPA
Precejšen delež zagonskih podjetij s slovenskimi ustanovitelji ne deluje v Sloveniji, temveč v tujini. Foto: EPA

Denar jim bo razdelil Slovenski podjetniški sklad, je pred dogodkom Forum 100% startup povedal direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič. Zanje so oblikovali slednje finančne produkte: P2 z zagonskimi subvencijami v vrednosti do 54.000 evrov; SK75 s konvertibilnimi posojili do 75.000 evrov in SK200 z javnimi lastniškimi vlaganji do 200.000 evrov. Razpisi bodo objavljeni 17. marca, prek njih bodo skupno razdelili 3,16 milijona evrov. Nekaj denarja bo šlo tudi skozi druge kanale.

Na voljo bodo spodbude v okviru mehanizma P2R za zagonska podjetja na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo ter spodbude, ki bodo okrepile področje predelave lesa v slovenskem prostoru. V okviru tega mehanizma bodo podjetjem na voljo spodbude do 40.000 evrov, skupaj pa 3,6 milijona evrov.

Iskanje zagonskega podjetja leta
Z omenjenim dogodkom Forum 100% startup, ki poteka v Tehnološkem parku Ljubljana, se uradno začenjajo letošnje dejavnosti za podporo inovativnim zagonskim podjetjem, ki zajemajo tudi nov krog, ki ga financira Slovenski podjetniški sklad, in tekmovanje za izbor slovenskega startupa leta.

Slovenski podjetniški sklad je v zadnjih desetih letih v inovativne startupe vložil skupaj 45 milijonov evrov v obliki zagonskih pobud P2, SK75 in SK200 ter tveganega kapitala, v sodelovanju z zasebnimi skladi tveganega kapitala. Skupaj je bilo v tem času v ta podjetja vloženih še 30 milijonov evrov zasebnega kapitala.

Sklad letos prvič tudi vabi zasebne vlagatelje, da vstopijo v že podprta podjetja, ki jim je z vloženimi sredstvi sklada v obliki semenskega ali tveganega kapitala v preteklih letih že uspelo končati prve razvojne faze, zdaj pa postajajo zanimivejša za širši trg. Takšnih naložb je 90.

Leto 2016 pod črto
Skupnost Silicijevi vrtički je medtem že tretje leto zapored zbrala podatke o tem, kako uspešna so bila zagonska podjetja slovenskih ustanoviteljev pri zbiranju naložb doma in v tujini. V letu 2016 so našteli za 95 milijonov dolarjev naložb, ki so jih doma in v tujini prejeli slovenski ustanovitelji.