Talum iz Kidričevega je prejšnji teden sporočil, da bo po 60 letih proizvodnje aluminija na začetku aprila dokončno ugasnil vse elektrolizne peči za proizvodnjo te kovine. Foto: Talum
Talum iz Kidričevega je prejšnji teden sporočil, da bo po 60 letih proizvodnje aluminija na začetku aprila dokončno ugasnil vse elektrolizne peči za proizvodnjo te kovine. Foto: Talum

Razlogov vidijo ne le v razmerah na svetovnem trgu, ampak tudi v gospodarski politiki naše države, ki v primerjavi z drugimi državami premalo pozornosti namenja energetski krizi.

Sorodna novica Talum ugaša elektrolizne peči za proizvodnjo aluminija. Pripravili bodo program presežnih delavcev.

Magna, tovarna sukancev A&E Europe in kidričevski Talum so napovedali ukinjanje oziroma krčenje proizvodnje, te novice pa vzbujajo negotovost tudi v lokalni skupnosti. Mariborski župan Saša Arsenovič pravi: "Da se poslovni subjekti zapirajo, je v poslu normalno. Ni pa dobro, če se zaprejo trije naenkrat."

Da so omenjena tri podjetja le začetek vala zapiranj, ocenjuje direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik: "Bojim se, da je to šele začetek. Jaz se s podjetji kar dosti pogovarjam, vsakdo ima že rezervni scenarij."

Na gospodarskem ministrstvu si želijo to preprečiti, a imajo na voljo malo orodij, pravi državni sekretar Matevž Frangež: "Vsakdo, ki v tem trenutku razmišlja, da bi proizvodnjo zaustavil ali jo preselil drugam /.../ Državi to ni v interesu, pripravljeni smo se z vsakim pogovoriti, pogledati, kje so razlogi za težave, in ugotoviti, ali jim lahko pri težavah – seveda z zelo omejenim naborom orodij – tudi pomagamo."

Sorodna novica Mariborski A&E Europe, nekdanjo Tovarno sukancev in trakov Maribor, bodo zaprli

A ukrepi države – tudi za pomoč podjetjem za blažitev visokih cen energentov – so premalo in prepozni, številna podjetja se že borijo za likvidnost, pravi Podgornik in ocenjuje, da je za zamrznitev Magninih dejavnosti v Sloveniji krivo težavno pridobivanje dovoljenj: "Mi smo skupaj z Magno večkrat sedli za mizo. Magna je imela zelo velike težave pri pridobivanju zadnjega soglasja, ki bi ga potrebovali za zagon proizvodnje."

V Štajerski gospodarski zbornici še opozarjajo na negativne posledice predloga zakona o čezmejnem izvajanju storitev; če bo sprejet, bi se lahko podjetja v tem sektorju preselila v tujino, če ne bomo hkrati s spremembami Zakona o dohodnini poskrbeli za olajšave.

Sorodna novica V Magni v Hočah delo obstalo, v tovarno le tisti zaposleni, ki skrbijo za objekt