Čeprav je v ZDA četrtek prazničen dan in so borze zaprte, je današnje dogajanje v Evropi pestro in zlasti negativno. Novica dneva so težave Dubaja, kjer največje podjetje ne more odplačevati milijardnih dolgov. Foto: EPA
Čeprav je v ZDA četrtek prazničen dan in so borze zaprte, je današnje dogajanje v Evropi pestro in zlasti negativno. Novica dneva so težave Dubaja, kjer največje podjetje ne more odplačevati milijardnih dolgov. Foto: EPA
Borza
Slovenski borzni indeks je po devetem zaporednem padcu (gre za najdaljši letošnji negativni niz) le še 13,3 odstotka višje kot na začetku leta. Foto: MMC RTV SLO

Da ima hitro rastoče območje, ki je zaradi nahajališč nafte veljalo za nekakšen raj, takšne težave, ni nihče pričakoval. Podjetji Dubai World in Nakheel upnike prepričujeta, naj potrpijo vsaj do maja 2010. Samo Dubai World ima za 59 milijard dolarjev obveznosti, kar pomeni 75 odstotkov celotnega državnega dolga. V četrtek dopoldne so posledično krepko padle dubajske obveznice, trpele pa so tudi delnice podjetij, v katerih je arabski kapital. V Frankfurtu izstopata Porsche in Daimler.

Krepak padec v Šanghaju
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 se je znižal za okrog dva odstotka in spet zdrsnil pod tisoč točk. Največ so izgubile delnice finančnih in avtomobilskih podjetij. Že jutranje dogajanje v Aziji je nakazovalo, da se morajo borzni posredniki na stari celini pripraviti na padce. Osrednji kitajski delniški indeks je ob visokem prometu padel za 3,6 odstotka, medtem ko je Tokio zdrsnil za več kot pol odstotka in je zdaj najnižje v zadnjih štirih mesecih.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

KRKA

-0,19 %

68,56 EUR

TELEKOM

-2,32 %

134,05

NOVA KBM

-0,78 %

12,73

GORENJE

-1,61 %

13,45

MERCATOR

-0,29 %

163,14

PETROL

-0,04 %

325,65


Zlato iz dneva v dan pri rekordni vrednosti
Dolar je v jutranjem trgovanju padel pod raven 87 jenov, s čimer je ameriška valuta v primerjavi z japonsko na najnižji ravni po juliju 1995. Ameriška centralna banka je v zapisniku po zadnji seji poslala močan signal, da bo še dolgo držal obrestne mere na ničelni stopnji, hkrati pa se zdi, da je drsenje dolarja ne skrbi preveč. Vrednost evra je 1,506 dolarja, cena zlata pa je nov zgodovinski vrh dosegla tik pod 1.200 dolarji.

Pozitivna sreda v New Yorku
Še včeraj je bilo razpoloženje na zahodnih delniških trgih bikovsko, potem ko je bilo v ZDA objavljenih kar nekaj spodbudnih makroekonomskih podatkov. Trg dela kaže malce boljšo sliko, saj je bilo v zadnjem tednu najmanj prošenj za denarno pomoč v času brezposelnosti v zadnjem letu. Hkrati je prodaja novozgrajenih enodružinskih hiš oktobra porasla na najvišjo raven letos. Veseli tudi višje potrošniško zaupanje inštituta v Michiganu. Dow Jones se je pred današnjim prazničnim zahvalnim dnem zvišal za tretjino odstotka, na 10.464 točk.

Na Ljubljanski borzi popolno malodušje
Slovenski borzni indeks (4.188 točk) se je v četrtek še devetič zaporedoma znižal, tokrat za pol odstotka. V prvi kotaciji se je vseh osem delnic pocenilo. S Krko je promet padel na 340 tisoč evrov, ob koncu dneva pa so se posli večinoma sklepali pri 68,5 evra. Z vsega 44 tisoč evri sledijo Telekomove delnice, katerih cena je zdrsnila na 133,5 evra, kar je 2,72 odstotka pod sredinim tečajem. Več kot dva odstotka cenejše so tudi Lukine delnice, ki pa pod 25 evrov le niso pogledale.