Predsednik uprave NKBM-ja Aleš Hauc ni želel izdati podrobnosti glede nepravilnosti prejšnje uprave. Foto: BoBo
Predsednik uprave NKBM-ja Aleš Hauc ni želel izdati podrobnosti glede nepravilnosti prejšnje uprave. Foto: BoBo

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je po za zdaj še nerevidiranem poročilu o lanskem poslovanju banke in bančne skupine na ravni skupine imela dobrih 91,2 milijona evrov dobička, po opravljenih slabitvah pa je izkazala izgubo 205,5 milijona evrov.

V zadnjem trimesečju lanskega leta je oblikovala dodatne rezervacije v rekordni vrednosti 309,2 milijona evrov, kar je za 76 odstotkov več kot v letu 2011 in bistveno več od načrtov za leto 2012, so pojasnili v NKBM-ju.

Razlogi za višje oblikovanje rezervacij in slabitev so bile tudi v intenzivnih pripravah na dokapitalizacijo, ki jo namerava banka izvesti v prvi polovici leta. Pospešeno čiščenje kreditnega portfelja ter s tem objektiven in realen prikaz finančnega stanja skupine omogočajo objektivne pogovore z vsemi deležniki NKBM-ja, so še pojasnili v banki.

Forenzična revizija ugotovila nepravilnosti
Glede forenzične revizije poslovanja v NKBM-ju in nekaterih hčerinskih družbah v času uprave Matjaža Kovačiča so v NKBM-ju potrdili, da je ta ugotovila določene nepravilnosti.

Uprava banke je z rezultati seznanila nadzorni svet, v prihodnjih dneh pa bo banka poročilo predala pristojnim organom, obenem pa preučila vložitev vseh pravnih sredstev zoper odgovorne osebe za zaščito interesov banke, je po seji razložil prvi mož NKBM-ja Aleš Hauc, ki podrobnosti domnevno spornih poslov zaradi zaupnosti ni želel razkriti.