Vlada je državemu pravobranilstvu naložila, da pripravi poročilo glede morebitnih nezakonitosti pri projektu Teš 6. Računsko sodišče pa naj bi naredilo revizijo posla. Foto: BoBo
Vlada je državemu pravobranilstvu naložila, da pripravi poročilo glede morebitnih nezakonitosti pri projektu Teš 6. Računsko sodišče pa naj bi naredilo revizijo posla. Foto: BoBo
Teš 6 nazaj v parlamentarni pretres
Vlada bi revidirala projekt Teš 6

Vlada se je na dopisni seji seznanila s priporočili DZ-ja o problematiki investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) in slovenske energetike ter sprejela več sklepov.

Tako računskemu sodišču predlaga revizijo vlaganj v Teš 6, državnemu pravobranilstvu pa je naložila, da v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter ministrstvom za finance v treh mesecih pripravi poročilo o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša. Vsa dokumentacija in poročilo državnega pravobranilstva se morata nato posredovati organom pregona.

Ministrstvu za infrastrukturo je vlada naložila, da s pomočjo mednarodne, neodvisne specializirane družbe pripravi pregled možnosti in predlog nadaljnjih korakov. Teš naj bi najpozneje do 30. oktobra pripravil noveliran investicijski program za projekt.

"Vlada nalaga TEŠ, da najpozneje do 30. 10. 2013 pripravi novelacijo investicijskega programa za projekt bloka 6 TEŠ. Novelacija naj poleg obveznih elementov vsebuje tudi analizo občutljivosti investicije glede na možne spremembe vhodnih podatkov (stroški investicije, stroški obratovanja in delovanja bloka 6 TEŠ, prodajna cene električne energije, cena premoga, cena CO2 kuponov ter drugih podatkov, ki lahko pomembno vplivajo na vrednost investicije v blok 6 TEŠ)," so zapisali v sporočilu za javnost.

HSE pa mora do konca oktobra predstaviti vpliv spremenjenih razmer povezanih z investicijo v blok 6 TEŠ na likvidnost, poslovanje in poslovne rezultate družbe HSE in TEŠ ter oceno tveganja za unovčitev državnega poroštva.

Vlada je ugotovila, da so bile časovne in finančne napovedi nerealne
"Vlada ugotavlja, da projekt ne zagotavlja izvedbe v časovnih in cenovnih okvirih, kot so bili opredeljeni ob odločanju o investiciji. Iz razpoložljive dokumentacije razlogi povišanja vrednosti investicije niso razvidni v zadostni meri, prav tako razpoložljiva dokumentacija ne zagotavlja zadostnih podlag za sprejemanje nadaljnjih odločitev," je še med drugim zapisano v vladnem sporočilu za javnost, hkrati pa se na vladi strinjajo s poslanci, da morajo v HSE in Tešu spremljati stanje projekta, ugotavljati tveganja, ki so jim izpostavljeni zaradi sprememb razmer, in iskati ukrepe za njihovo obvladovanje.

Ekologi: Država naj umakne podporo projektu Teš 6
Vlado so k bolj drastičnim ukrepom glede Teš 6 pozvale nekatere ekološke organizacije (Greenpeace v Sloveniji, Focus društvo za sonaravni razvoj, Slovenski E-forum).

"Čas je, da sprejmete edino pravo odločitev. Zahtevamo, da odrečete državno podporo projektu TEŠ 6 in prevzamete moralno ter dejansko odgovornost za reševanje nastalega problema. Zatiskanje oči pred problemom in podpora poglabljanju problema bo problem TEŠ 6 preneslo na pleča tistih, ki s tem nismo imeli ničesar! Kakršno koli dodatno prilivanje davkoplačevalskega denarja v ta projekt bi bilo nesprejemljivo in vredno vsakega obsojanja. TEŠ je grobo kršil pogoje, ki so bili osnova za državno poroštvo, zato morate ukrepati, preden se poroštvo materializira na račun davkoplačevalcev," so ekologi med drugim zapisali v odprtem pismu.

Teš 6 nazaj v parlamentarni pretres
Vlada bi revidirala projekt Teš 6