Umetnost je svinja in svinja je umetnost, je teza 3kolektiva. Foto: BoBo
Umetnost je svinja in svinja je umetnost, je teza 3kolektiva. Foto: BoBo

Zakol je eden izmed dogodkov v okviru 16. Slovenske kiparske razstave, ki jo Zavod za kiparstvo prireja v ljubljanski mestni hiši med 6. septembrom in 25. oktobrom. Gre za performans simboličnega zakola objekta Rezervoar, ki je v preteklih tednih zbiral sredstva za svoj obstoj.

Rezervoar je hranilnik in kot tak seveda zbira denar; ustvarjen je bil v Biljah pri Novi Gorici, nato je pripotoval vse do Ljubljane, od Mestnega prek Ribjega trga do Cankarjevega doma, kjer je bil, pojasnjujejo Maša Gala, Eva Kastelic in Katja Felle, ki tvorijo 3kolektiv, ves čas "prisiljen delati za svoj obstoj".

3kolektiv je umetniška skupina, ki deluje od leta 2010. V svojem ustvarjanju se lotevajo socialnih problematik in se izražajo v razširjenem polju umetnosti. Pri njihovih projektih je ključnega pomena prosto preklapljanje med mediji. Podoba svinje je že od nekdaj povezana z obiljem in denarjem, po drugi strani pa je simbol nečistosti in požrešnosti, pojasnjujejo. 3kolektiv je to obliko vzel za metaforo današnjega časa na način provokacije družbe.

"Umetnost tvori svojo lastno ekonomijo in je ekonomija sama zase. Dovoljuje vsakršno kršenje tematik in pravil ter se svobodno poigrava z različnimi materiali in simboli. Ekonomija umetnosti odraža ekonomijo denarnega kapitala, zato umetniki preverjajo vzporednice med njima. Družba si sama kroji usodo in s tem tudi usodo umetnosti. Koliko smo torej v resnici pripravljeni žrtvovati zanjo in ali nam sploh kaj pomeni?" Odgovor so članice kolektiva prepustile mimoidočim in obiskovalcem - sama zase bo namreč govorila vsota, ki so jo danes zbrale.