Pri izdelavi ure po načrtih Jožeta Plečnika so urarski mojstri ostali zvesti postopkom in materialom, ki so jih uporabljali pred sto leti. Foto: MMC RTV SLO
Pri izdelavi ure po načrtih Jožeta Plečnika so urarski mojstri ostali zvesti postopkom in materialom, ki so jih uporabljali pred sto leti. Foto: MMC RTV SLO
Plečnikova ura
Plečnikov smisel za prepletanje klasičnih elementov v nove oblike lahko občudujemo tako pri njegovi monumentalni arhitekturi kot pri pohištvu in litrugičnih predmetih. Foto: MMC RTV SLO

Ura, ki jo je po načrtih slovenskega arhitekta izdelal urarski mojster Jurij Hübscher, stoji v bruseljski Palači Justus Lipsius. Hübscher, ki se mu je pred šestimi leti porodila ideja, da izdela stoječo uro s slovenskimi koreninami, je pri izdelavi sledil postopkom, ki so jih uporabljali urarji na začetku 20. stoletja. Ročno izdelana ura je tako sestavljena tudi iz materialov, ki so jih takrat uporabljali, njena vrednost pa je ocenjena na približno 10.000 evrov.

Izgubljena ura v slogu art nouveau
Hübscher je na Plečnikovo uro naletel, ko je brskal po arhitektovi zapuščini. V tej je našel stoječo uro, izdelano na Dunaju leta 1903. Že sam čas nastanka pove, da ura slogovno pripada obdobju art nouveau.

Ura, ki je bila zamišljena kot del pohištva, je bila razstavljena v Muzeju moderne umetnosti na Dunaju, kjer tudi hranijo njeno edino fotografijo. Danes je namreč izgubljena, v Plečnikovi zbirki v Ljubljani pa se je ohranil le del načrta. V tem zasledimo del intarzije s slonovino in opis pomembnih elementov, kot je pozlačeni secesijski okras, kar je Hübscherju precej pomagalo pri rekonstrukciji velikosti in drugih elementov ure.

Le malo mojstrov še obvlada staro obrt
Hübscherju so na pomoč priskočili mojstri, ki še danes obvladajo staro obrt. Za izdelavo je bilo treba najprej izdelati delavniški načrt. Ker so danes v uporabi drugačna orodja, jih je bilo treba izdelati. Potreben pa je bil še načrt mehanizma, ki se prav tako izdeluje ročno. Ura je pretežno izdelana iz orehovega lesa, ki ga dopolnjujejo intarzije iz javorja ter reciklirane slonovine, pozlata se sveti na secesijskih ornametnih. Po Hübscherjevih besedah so le nekaj sestavin izdelali v neki nemški urarski tovarni. Največ časa jim je vzela izdelava prototipa, ki ga je finančno podprlo ministrstvo za kulturo.

V Bruslju stoji le ena od desetih kopij Plečnikove ure, ki jih je izdelal Hübscher. Druge so v raznih zbirkah in pri zasebnih zbirateljih. Bruseljsko različico je slovenski predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša, kot trajen spomin na predsedovanje Svetu EU-ja, izročil sekretarju Sveta Evropske unije Javierju Solani.