Na Ptuju se obeta deset dni festivalskega dogajanja, ki bo poletne večere obudilo zaspanosti in prineslo v mesto pester kulturni vrvež. Največji poletni festival na Ptuju bo ponudil več kot 60 različnih dogodkov in gostil več kot 200 umetnikov z vsega sveta. Foto: Iztok Novak
Na Ptuju se obeta deset dni festivalskega dogajanja, ki bo poletne večere obudilo zaspanosti in prineslo v mesto pester kulturni vrvež. Največji poletni festival na Ptuju bo ponudil več kot 60 različnih dogodkov in gostil več kot 200 umetnikov z vsega sveta. Foto: Iztok Novak
Stefan Milenkovich
Glasbeni del festivala je odprl koncert svetovno znanega glasbenega umetnika Stefana Milenkovića, ki je kot solist igral z Berlinskim simfoničnim orkestrom, Beograjsko filharmonijo, Orkestrom Radio-France, orkestrom Bolšoj Teatra ter številnimi drugimi orkestri z vsega sveta. Foto: Art Ptuj
Art Ptuj
24. julija si bo mogoče ogledati performans Bioalloy umetnikov Garyja Cassa in Chandrasekarana. Foto: Art Ptuj
Edin Karamazov
Prav tako 24. julija se obeta nastop lutnjarja Edina Karamazova v navezi z makedonsko divo Kaliopi. Foto: Art Ptuj
Oto Pestner
Na Ptuju se bo ustavil tudi Oto Pestner, ki bo s svojim nastopom tudi sklenil festival. Foto: MMC RTV SLO

Ločena festival glasbe Arsana in mednarodni festival sodobnih vizualnih umetnosti Art Stays sta lani prvič združila moči in si zadala, da izpeljeta pestro festivalsko ponudbo ter popestrita tople poletne dni v tem mestu z dolgo zgodovino.
Sobivanje vseh umetnosti se je pokazalo že prvi dan, ko se je na dvorišču ptujskega gradu zgodil slikarski performans Marca Gradija Portret sledi, nato pa se je nadaljevalo z uradnim dogodkom ob odprtju festivala, koncertom Stefana Milenkovića, ki se je odvil v Slavnostni dvorani ptujskega gradu. Sledil je še srbski večer v Park hotelu Ptuj.
Od glasbe do kulinarike
S tem je Art Fest Ptuj 2010 zajadral v letošnjo izdajo, ki bo potekala do 30. julija, v tem času pa postregla z več kot 60 različnimi dogodki ter gostila več kot 200 umetnikov z vsega sveta. Glasbeni, likovni, plesni, literarni dogodki, tisti, posvečeni kulinariki, in tisti bolj zabavne narave bodo potekali na različnih lokacijah mesta - v starem mestnem jedru Ptuja, na gradu, v minoritskem samostanu ter na trgih in ulicah.
Srečanje z vsemi umetnostmi
Rdeča nit festivala je, kot sta nam pojasnila Mateja Lapuh in Jernej Forbici, je prav povezovanje med različnimi umetnostmi. Vizualna glasba prehaja na primer prek performansa v likovno umetnost in tako naprej. Kot pove že program otvoritvenega dne, se bodo različni dogodki ene vrste umetnosti 'prelivali ' v drugo, s tem pa dali obiskovalcem možnost, da se spoznajo tudi z umetnostjo, ki jim doslej morda ni bila dovolj blizu.

Program festivala najdete tukaj.

Art Stays najbogatejši doslej
Sam mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays je letos posvečen predvsem povezavi umetnosti z znanostjo, ukvarjal pa se bo hkrati z odnosi in razlikami med umetnostjo, zvokom, prostorom, znanostjo in tehnologijo. Udeležuje se ga 50 umetnikov iz 14 držav, ki se bodo v prihodnjih dneh posvečali delom, nastalim posebej za to priložnost. Tudi Art Stays znotraj sebe teži k združevanju različnih smeri, v tem primeru vseh oblik sodobnih likovnih umetnosti - od slikarstva do performansa in videoizdelkov.
Jernej Forbici, umetniški vodja festivala Art Stays, pravi, da je 8. izdaja festivala najbogatejša doslej. Dodal je, da bomo deset dni priča zanimivemu artističnemu dogajanju, nato pa si bomo lahko nastala dela ves avgust ogledovali na razstavah. Te bodo na ogled po več kot desetih razstaviščih na Ptuju in drugod.
Tri mednarodne akademije
Tokrat festival dopolnjuje prva poletna akademija, v okviru katere bodo do 29. julija potekala predavanja in delavnice o praksi in teoriji umetnosti. Ta bodo vodili mednarodni profesorji, kustosi in umetniki. V sklopu festivala ART Ptuj bosta potekali še dve mednarodni poletni akademiji, in sicer mednarodna glasbena in plesna akademija.
Na Ptuju odmeva dobra glasba za različne okuse
Če si nekoliko podrobneje ogledamo še glasbeni del. Mateja Lapuh je v okviru tega poleg priznanega violinista, ki bo odprl festival, opozorila še na nastop lutnjarja Edina Karamazova v navezi z makedonsko divo Kaliopi in pianista Konstantina Bogina. Festival torej prinaša velika imena s sveta klasične glasbe in dva komorna večera, od katerih bo eden posvečen Mozartu, drugi pa glasbi iz romantike. Na glasbenem programu najdemo tudi vrsto vrhunskih slovenskih izvajalcev, kot so Terrafolk, Mia Žnidarič in Severa Gjurin, tu je letošnje glasbeno odkritje Maja Keuc, tokrat v akustični obliki, festival pa bo na dvorišču Minoritskega samostana sklenila legenda slovenske glasbe – Oto Pestner, ki praznuje 40 let kariere in več kot 40 plošč.
Večer, ki ga ne gre zamuditi
Kot osrednji dogodek festivala navajajo tudi sobotni performans Bioalloy – Body Art Performance avstralskega umetnika Garyja Cassa in Chandrasekarana iz Singapurja. Performans je spoznalo že občinstvo Beneškega bienala 2007, pa tudi Kasselske Documente. Ta se bo zgodil 24. Julija ob 18.00 v Park hotelu Ptuj, glasbeno pa se bo večer nadaljeval z že omenjenim koncertom Edina Karamazova in Kaliopi.
Festival Art Stays je lani obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev, kar daje po mnenju organizatorjev zagotovilo tako za razvoj tega festivala kot festivala Art Ptuj in navsezadnje samega mesta. Ta bo postal leta 2012 eno izmed mest Evropske prestolnice kulture, v okviru tega pa bo prav Art Ptuj predstavljal pomemben dogodek. Tudi temu se morajo organizatorji zahvaliti za finančna sredstva, ki jih je v veliki meri prispevala mestna občina. Prav zbiranje finančnih sredstev predstavlja marsikatero preglavico, saj je pri manjšem odzivu zasebnih sponzorjev v teh časih to precej trd oreh. A to organizatorjem ni odvzelo volje, da znova zaženejo letos še obsežnejši festival Art Ptuj, ki znova ponuja ogled marsikaterega dogodka tudi brezplačno.