Za scenaristi so že trije tedni stavke. Foto: Reuters
Za scenaristi so že trije tedni stavke. Foto: Reuters
Stavka, scenaristi, Manhattan
Stavkajoči vztrajajo tudi na vzhodni obali. Foto: Reuters

Kje je potekalo srečanje, na katerem so zbrani skušali preseči 17 predhodnih neuspešnih dogovarjanj, še ni znano, saj so se tokrat skušali izogniti zvedavim medijem, ki so se pri prejšnjih pogajanjih preprosto zasidrali pred prostori ceha (Writers Guild of America- WGA).

Medtem pa so se tisti najbolj zagrizeni stavkajoči spet podali na ulice vzhodne in zahodne obale. Tistim, ki niso vedeli, kam naj se dajo, je WGA na svoji spletni strani priporočil devet že standardnih lokacij po Los Angelesu, vzhodna obala pa je načrtovala zbor v newyorškem Washington Square Parku.

Presenetljiva podpora preostalih ustvarjalcev oddaj
Scenaristi so prepričani, da so producente nazaj k pogajalski mizi prisilili prav s stavkovnimi stražami, zborovanji in druge vrste javnimi opozorili. Hkrati pa najbrž Zveza ameriških filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) ni pričakovala takšne podpore stavkajočim med ustvarjalci TV-oddaj. Nekateri studii, kot sta CBS Paramount Network TV in 20th Century Fox TV, so skušali to preprečiti celo z grožnjami tožb proti tistim, ki ne bi opravljali svojega dela, vendar pa je vsaj prvi teden (pri nekaterih celo dva) njihova podpora ostala trdna.

Po drugi strani pa so imeli tudi scenaristi razloge - poleg zagotovitve svojih zahtev seveda - da se vrnejo za pogajalsko mizo, saj je nanje pritiskala Mednarodna zveza odrskih delavcev (International Alliance of Theatrical Stage Employees), ki so zaradi zamrtja raznih oddaj ostali brez dela.

Zahteve ostajajo iste
Za pogajalsko mizo so se dogovarjanja ponovno vrtela predvsem okoli zahtev po višjih nadomestilih za pisce, kadar se njihovi izdelki razširjajo prek DVD-jev, svetovnega spleta in prenosnih telefonov.