Scenaristi so zavzeli obe obali ZDA. Foto: Reuters
Scenaristi so zavzeli obe obali ZDA. Foto: Reuters

Potem ko so si filmski in televizijski scenaristi po tednu dni na ulicah v ponedeljek nekoliko oddahnili in naredili načrt za nadaljnjo strategijo, so se iz tople Kalifornije odpravili na nekoliko hladnejše ulice Manhattna. Po besedah predsednika Ceha scenaristov za Vzhodno obalo (Writers Guild of America East) Michaela Winshipa so namreč prepričani, da se morajo obrniti na samo srce finančnega središča, če želijo, kaj doseči.

Vendar pa kakim sto scenaristom in njihovim podpornikom na manhattanskih ulicah ni lahko, saj je po napadih 11. septembra 2001 v New Yorku nekoliko težje stavkati kot v Los Angelesu. Nemogoče se je tako preriniti do newyorške borze, stavkajočim pa tudi niso dovolili, da bi na celotnem pohodu nosili plakate.

Scenaristi se pošalijo na svoj račun
Čeprav stavkajoči pa so precej zaposleni tudi scenaristi na Zahodni obali, saj snemajo "doma posnete" filmčke, na katerih na komični način predstavljajo stanje, ki jih je pripeljalo do stavke. Iz nastalega položaja se je tako pošalil tudi igralec in scenarist Matt Boren, čigar video je s številnimi drugimi že preplavil splet.

Stavka se je začela, ko Sindikati ceha scenaristov (Writers Guild) in Zveza ameriških filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) v petih mesecih pogajanj niso našli skupnega jezika o novi tarifni pogodbi s filmskimi studii. Ceh zahteva zlasti višja nadomestila za pisce, kadar se njihovi izdelki razširjajo prek DVD-jev, svetovnega spleta in prenosnih telefonov.


M. K.