Laura Palmer je sicer agentu Cooperju v zadnji epizodi sporočila, da se vidita čez 25 let, a zaradi težav bosta morala počakati še eno leto več. Twin Peaks se na male zaslone vrača 2017. Foto: YouTube
Laura Palmer je sicer agentu Cooperju v zadnji epizodi sporočila, da se vidita čez 25 let, a zaradi težav bosta morala počakati še eno leto več. Twin Peaks se na male zaslone vrača 2017. Foto: YouTube
false
David Lynch in Mark Frost, ki sta skupaj ustvarila tudi kultno serijo v začetku 90. let (čeprav so se kot režiserji zvrstili mnogi drugi), sta že napisala scenarij za devet epizod nadaljevanke. Foto: EPA

Kljub vsem oviram, na katere je naletel načrtovani projekt, se bo režiser in scenarist kultne televizijske serije Twean Peaks David Lynch vendarle lotil tudi nadaljevanja v 90. letih priljubljene nadaljevanke, ki je napovedala poznejši razvoj danes popularnih televizijskih serij, in požela odobravanje tako pri kritikih kot občinstvu.

Objavljen je že napovednik za serijo, ki bo na male zaslone zaradi vseh zapletov prišla eno leto pozneje, kot je bilo prvotno načrtovano. Med drugim se je sodelovanju odpovedal David Lynch. Kot razlog je navedel premalo denarja, ki so mu ga namenili za projekt, in o svoji odločitvi obvestil tudi igralce, vendar si je zdaj očitno premislil.

25 let pozneje se zgodba nadaljuje
Skupaj z Markom Frostom sta že napisala scenarij za devet epizod nadaljevanke, v katerih se bo nadaljevala zgodba izpred 25 let in se razkrivale skrivnosti malega mesta Twin Peaks. Ne nazadnje je v zadnji epizodi že Laura Palmer sporočila agentu Cooperju: "Vidiva se spet čez 25 let."

Agenta FBI-ja Dalea Cooperja, ki je preiskoval skrivnostni umor Laure Palmer, bo znova upodobil Kyle MacLachlan. MacLachlan je leta 1991 osvojil nagrado za najboljšega igralca, serija pa zlati globus za najboljšo televizijsko serijo. V igralsko ekipo se vračata tudi Sheryl Lee, ki je igrala pokojno Lauro Palmer, Sherilyn Fenn kot Audrey, kot skladatelj pa Angelo Badalamenti, čigar glasba je ključno zaznamovala serijo in postala fenomen zase.

Zaradi konfliktov serija hitro ukinjena
Ko je Lynch v drugi sezoni serije opustil režijsko vodstvo (serijo so sicer tudi v prvi sezoni režirali različni režiserji), so bili mnogi manj navdušeni, a pojavljalo se je vedno več težav in prepirov tudi med Lynchom in Frostom ter ustvarjalcema in televizijsko hišo ABC. Najboljši niso bili niti prvi kritiški odzivi na Lynchev film Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj s predzgodbo nadaljevanke Twin Peaks. A kljub temu so številne nejasnosti in nerazrešena vprašanja ob ukinitvi po drugi sezoni preganjale oboževalce.

Dobrodošli v Twin Peaks
Oživitev serije bo potekala pod vodstvom TV-mreže Showtime, ki je vsebinsko sicer ustvarjalcem dala proste roke, a očitno le niso računali na tako visoke stroške, kot jih je predvideval Lynchev scenarij. A brez Lyncheve privolitve si nove serije 25 let pozneje nihče ni zamišljal, in kot kaže, so našli skupno rešitev.

Napovednik prikazuje megleno pokrajino gozda in slapov, postavitev znamenite table z napisom "Dobrodošli v Twin Peaks", spomine obudi Badalamentijeva glasbena tema, v njem vidimo še Michaela Horsa (šerifov namestnik Hawk) z besedami, da lokacija včasih postane značaj, in vzdušje zgodbe opiše "skoraj, kot da bi bili v gibljivi sliki", kratek video pa prekine zamegljena podoba moškega v tresočem kadru. Kaj dosti tako ustvarjalci ne razkrivajo, sporočajo le, da na Twin Peaks ne moremo kar pozabiti.