Stanislav Hristenko. Foto: Cankarjev dom/osebni arhiv
Stanislav Hristenko. Foto: Cankarjev dom/osebni arhiv

Aleksander Skrjabin (1872–1915) si s Franzem Lisztom (1811–1886) deli mnoge značajske in glasbene poteze. Tudi on se je namreč preživljal z "daleč znanim vrhunskim pianizmom, vendar je bolj kot virtuoznost poudarjal bogat interpretativni kolorit. Še bolj kot Liszt se je omejil predvsem na komponiranje za klavir, v poznem obdobju je pisal še za orkester," so zapisali v koncertnem listu.

Neposredni prenos na Arsu
Drevišnjemu koncertu lahko v neposrednem prenosu prisluhnete ob 19.30 na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars.

Ukrajinski klavirski poet
Leta 1984 v Harkovu v Ukrajini rojeni Stanislav Hristenko je zaključil študij klavirja na Moskovskem konservatoriju in Clevelandskem glasbenem inštitutu, na varšavski Chopinovi univerzi pa še študij dirigiranja.

Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Slovenska filharmonija/Janez Kotar
Orkester Slovenske filharmonije. Foto: Slovenska filharmonija/Janez Kotar

Hristenko je kot solist med drugim koncertil s simfoničnimi orkestri iz Clevelanda, Phoenixa, Portorika, Richmonda, Bilbaa in Madrida, Belgijskim nacionalnim orkestrom in Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Liegea. V belgijskem časopisu Le Soir so ga označili za klavirskega poeta.

Samostojne recitale je izvedel v prestižnih dvoranah, kot so newyorški Carnegie Hall, dunajska Koncertna hiša in bruseljska Palača lepih umetnosti v Bruslju, slišati ga je bilo mogoče tudi v Berlinski filharmoniji.

Pod taktirko uveljavljenega klarinetista in dirigenta
Orkestru bo dirigiral Valentin Urjupin (1985), uveljavljen koncertni klarinetist in dirigent, ki je študiral na Moskovskem konservatoriju. Ponaša se z bogatim opernim repertoarjem, redno pa dirigira tudi sodobno glasbo, so zapisali v koncertnem listu.


Kritiki včerajšnjega koncerta, ki jo je napisal Andrej Bedjanič, lahko prisluhnete tukaj: