Francisco Bañó se je rodil leta 1932 v kraju Oliva. Foto: EPA
Francisco Bañó se je rodil leta 1932 v kraju Oliva. Foto: EPA

Brines je najbolj znan po pesniški zbirki Jesen vrtnic.

Njegova poezija po besedah španskega ministra za kulturo Joseja Manuela Rodrigueza Uribesa prehaja od oprijemljivega pa vse do metafizičnega in duhovnega. Brinesove pesmi vedno stremijo k lepoti in nesmrtnosti, je besede španskega ministra za kulturo povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Cervantesova nagrada velja za najpomembnejšo literarno nagrado v špansko govorečem svetu. Vredna je 125.000 evrov. Nagrado podeljuje špansko ministrstvo za kulturo od leta 1976. Običajno jo dodeli enkrat španskemu in drugič latinskoameriškemu književniku, vendar pa so zadnja leta to nenapisano pravilo večkrat kršilo. Lani je nagrado prejela katalonski pesnik Joan Margarit, prej pa dve leti zapored latinskoameriška avtorja: nikaragovski pisatelj Sergio Ramirez in urugvajska pesnica Ida Vitale.

Podelitev na obletnico smrti Miguela de Cervantesa
Letošnjemu lavreatu bodo nagrado predvidoma izročili 23. aprila, ko je obletnica smrti enega največjih španskih literarnih avtorjev – Miguela de Cervantesa, avtorja Don Kihota. Po njem je nagrada tudi poimenovana.

Brines je predtem že dobil literarno nagrado španske vlade, in sicer leta 1999. To je druga najpomembnejša literarna nagrada v Španiji, takoj za Cervantesovo nagrado.