Podočnik je zgodba o starših, ki hočejo otroke obvarovati pred vplivi škodljivega zunanjega sveta in ki se ob tem ne zavedajo, da otrokom le škodijo. Foto: Liffe
Podočnik je zgodba o starših, ki hočejo otroke obvarovati pred vplivi škodljivega zunanjega sveta in ki se ob tem ne zavedajo, da otrokom le škodijo. Foto: Liffe
Technotise: Edit in jaz režiserja Alekse Gajića
Leta 2074 si mlada Beograjčanka vgradi čip, ta pa se razvije v samosvojo osebnost, ki zaživi v njenem telesu ... Foto: Liffe
Presunljiva intimna pripoved - dobitnica nagrade fipresci - o zapuščeni deklici, ki se bori za preživetje v krutem svetu je režijski prvenec igralke Samanthe Morton, v katerem razkrije izkušnjo lastnega otroštva. Foto: Liffe
Podeljene nagrade 21. Liffa

Lahko bi morda celo lahko govorili o dobrohotnih 'Fritzlih'. Starši, ki otroke zaprejo v 'paradiž' domače hiše in vrta , da bi jih obvarovali pred pred vplivi zunanjega sveta, so namreč nosilci dogajanja v filmu Podočnik, zmagovalnem filmu letošnjega Liffa.
Podočnik je film grškega režiserja Giorgiosa Lanthimosa, žirija v sestavi Goran Vojnović, Charlie Cockey in Frank L. Stavik, pa je o njem zapisala: "Nagrajenemu filmu uspe ustvariti nadvse unikatno tesnobno vzdušje, pri tem pa ostaja vseskozi skrajno premišljen, režijsko in scenaristično dovršen ter surovo sporočilen film, ki odpira prostor za številne debate. Gledalca ne privlači z nedorečeno dvoumnostjo, marveč mu, nasprotno, tla pod nogami spodnese s srhljivo neposrednostjo in jasnostjo svoje vizije uničujoče izolacije."
Dekle s svojeglavim čipom v glavi
Občinstvo je bilo nekoliko drugačnega mnenja. Z najvišjo povprečno oceno 4,73 je ocenilo srbski film Technotise: Edit in jaz režiserja Alekse Gajića. Označen kot prvi srbski futuristični film in kot domišljijska animacija za odrasle, film Technotise: Edit in jaz sledi smernici zadnjih let, vzponu priljubljenosti stripov in tudi porastu števila filmov, posnetih po stripovskih predlogah.
Aleksa Gajić se namreč prvenstveno ukvarja s stripom. Več let je delal za francosko stripovsko založbo in medtem je risal. Na koncu se je odločil svoje like animirati, nastal je film o dekletu, ki si leta 2074 vgradi čip sumljivega izvora. Ta postopoma razvije samostojno osebnost in začne kot samosvoja bit živeti v Editinem telesu; kot Edi.
Še nekaj nagrajencev
Glavna žirija je kot omembe vredna izpostavila še dva filma. To sta Na morje! Pedra Gonzáleza-Rubia in Potovanja vetra Cira Guerre. Žiranti kratkih filmov Silva Čušin, Karpo Godina in Chris Fujiwara pa so kot najboljšega izbrali film Vožnja s kolesom Berbarda Attala.
Spet drugače kot glavna žirija in občinstvo so presodili žiranti, ki so podelili mednarodno nagrado kritikov oziroma nagrado fipresci. Neljubljena, intimna pripoved o zapuščeni deklici, ki se bojuje za preživetje v krutem svetu, režiserke Samanthe Morton je po mnenju Melisa Behlila, Michela Euvrarda in Matica Majcna najboljši film 21. Liffa.

Zaključek z zmagovalnimi projekcijami
Zadnji dan letošnjega filmskega festivala je sicer današnji, ki prinaša še ustaljen urnik raztegnjen čez cel dan. V ponedeljek pa se bo 21. Liffe dokončno zaključil s projekcijami zmagovalnih filmov. V Kosovelovi dvorani bo tako ob 18.00 na ogled dobitnik nagrade fipresci Neljubljena, sledili bosta še projekciji najboljšega kratkega filma Vožnja s kolesom in filma, ki si je prislužil nagrado vodomec Podočnik. Začeli se bosta ob 20.30.

V spodnji fotogaleriji so na ogled utrinki s podelitve nagrad

Podeljene nagrade 21. Liffa