Foto: Nosorogi
Foto: Nosorogi

Režiserka pa dela na mednarodni koprodukciji, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Matjaž Ivanišin: "Porabje doživljam kot poetičen svet, zame to ni socialni realizem"

Ivanišinov Playing Men je tri leta po odmevni premieri na festivalu FID Marseille, kjer je bil nagrajen z nagrado Georges De Beauregard, eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad tega prestižnega festivala, doživel redno distribucijo v Franciji.

Zaradi pandemije je francoski distributer filma Shellac predhodno načrtovano kinematografsko distribucijo prestavil na splet, ne glede na to pa je bil izid filma v Franciji zelo odmeven. Kot so še zapisali na SFC-ju, so o filmu z izrazito pozitivnimi kritiškimi zapisi poročali domala vsi glavni francoski mediji, med njimi Le Monde in Liberation, v junijski številki francoske filmske revije Cahiers du Cinema pa je bila o filmu objavljena poglobljena recenzija.

Pridobil kanadskega in ameriškega distributerja
Na velika platna mednarodnih festivalov se vrača tudi Božičev celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Z 11 vesnami in nagrado za najboljši prvenec na festivalu PÖF – Talin Black Nights nagrajeni film je eden od bolj zaželenih mednarodnih festivalskih naslovov med aktualnimi prvenci. Junija je bil predvajan na največjem mednarodnem festivalu v Turčiji IKSV Istanbul Film Festival, kjer je bil del glavne mednarodne selekcije 15 filmov, v naslednjih mesecih pa bo predstavljen na festivalih v Izraelu, Španiji, na Japonskem in drugod. Obenem je prodajni agent filma pridobil kanadskega in ameriškega distributerja.

Sorodna novica Zgodbe iz kostanjevih gozdov

V polnem ustvarjalnem procesu pa je prvenec režiserke Urške Djukić, igrani celovečerni film z delovnim naslovom Nekaj je v zraku. Potem ko je bila režiserka med oktobrom in februarjem udeleženka rezidenčnega programa za mlade avtorje Cinefondation v Parizu, je filmski projekt predstavljala v okviru mednarodne spletne tržnice v Cannesu, ki je potekala med 22. in 26. junijem.

Sorodna novica Slovenska producentka na potezi v Cannesu je Marina Gumzi

Scenaristki Urška Djukić in Marina Gumzi, ki je tudi producentka projekta, bosta z razvojem projekta nadaljevali julija v rezidenčnem programu Moulin d'Ande v Normandiji. Le-ta filmskim scenaristom in skladateljem od 50. let prejšnjega stoletja ponuja ustvarjalno okolje za intenzivno delo na projektih. V sklopu omenjenega programa so svoje filme spisali avtorji, kot so Francois Truffaut, Louis Malle in Alain Cavalier.

Vabilo sta avtorici prejeli po tem, ko sta na festivalu Cinemed v Montpellieru oktobra lani za predstavitev projekta prejeli eno od treh mednarodnih nagrad. Film je zastavljen kot slovensko-francoska koprodukcija, začetek snemanja pa je predviden za konec leta 2021, so še zapisali v SFC-ju.

Vsi trije filmi so vezani na produkcijsko hišo Nosorogi.