Po romanu Če ubiješ oponašalca, ki je pisateljici prinesel Pulitzerjevo nagrado, so posneli tudi film z Gregoryjem Peckom v glavni vlogi. Foto: RTV SLO
Po romanu Če ubiješ oponašalca, ki je pisateljici prinesel Pulitzerjevo nagrado, so posneli tudi film z Gregoryjem Peckom v glavni vlogi. Foto: RTV SLO

Zanimivo je, da je novica prišla v javnost le nekaj dni pred smrtjo Leejeve, ki je za ta roman o rasizmu na ameriškem jugu leta 1960 prejela Pulitzerjevo nagrado.

Avtor odrske različice bo scenarist, producent in dramatik Aaron Sorkin, znan tudi kot avtor TV-serije Zahodno krilo (The West Wing), scenarist filmov Socialno omrežje (Social Network) in Steve Jobs z Michaelom Fassbenderjem v glavni vlogi.


Končno tudi na Broadwayu

Po romanu Leejeve so leta 1962 posneli film v režiji Roberta Mulligana z Gregoryjem Peckom v vlogi Atticusa Fincha, mlado pripovedovalko zgodbe, odvetnikovo hčer Jean Louise "Scout" Finch, pa je upodobila Mary Badham.

Knjiga je v slovenščini prvikrat izšla v prevodu Janeza Sivca leta 1964 in takrat je nosila naslov Ne ubijaj slavca, lani pa je na knjižne police prišel nov prevod Polone Glavan, naslovljen Če ubiješ oponašalca.

Med najboljšimi romani stoletja
Roman velja za klasiko ameriške literature - leta 1999 so ga v anketi zbornika Library Journal razglasili za najboljši roman stoletja. Do danes je sicer doživel že več žanrskih predelav - poleg z oskarjem nagrajenega filma tudi več odrskih uprizoritev v ZDA in Veliki Britaniji, vendar pa ga še nikoli niso postavili na broadwajski oder.