Sodelavci Šentjakobskega gledališča, ki si želijo ostati v stavbi na Krekovem trgu, saj je tudi ta stavba del velike tradicije najstarejšega amaterskega gledališča v Evropi, so mestne svetnike povabili tudi na predstavo. Foto: MMC RTV SLO
Sodelavci Šentjakobskega gledališča, ki si želijo ostati v stavbi na Krekovem trgu, saj je tudi ta stavba del velike tradicije najstarejšega amaterskega gledališča v Evropi, so mestne svetnike povabili tudi na predstavo. Foto: MMC RTV SLO
Šentjakobsko gledališče
Šentjakobsko gledališče z zbiranjem podpisov nadaljuje opozorilno kampanjo pod motom Foto: MMC RTV SLO

.

"Do danes namreč ni bila narejena niti ena sama resna in strokovna analiza, ocena ali študija, kako bodo načrtovani ukrepi, predvideni v omenjeni strategiji, vplivali na nadaljnje delovanje, obstoj in razvoj enega najstarejših repertoarnih ljubiteljskih gledališč v Evropi," so v pismu zapisali gledališčniki, ki se še vedno ne strinjajo z odločitvijo svetnikov o izselitvi iz dozdajšnjih prostorov na Krekovem trgu.

Tako odločitev so mestne oblasti sprejele na podlagi strategije razvoja kulture v mestni občini Ljubljana 2008-2011, v Šentjakobskem gledališču pa jih prosijo, da znova razmislijo, za kaj so glasovali v delu strategije, ki se nanaša na izselitev gledališča.

Kakšen učinek bi imela selitev na gledališče?
V pismu izražajo začudenje, da vztrajno zavračajo njihove prošnje in zahteve za tehtno, poglobljeno in argumentirano razpravo za iskanje rešitev na osnovi demokratičnih načel, podkrepljenih s strokovnimi ugotovitvami. "Ni namreč vseeno, kakšen, in če sploh še, bi bil v predvidenih razmerah na drugi lokaciji naš nadaljnji razvoj in obstoj. Zdi se nam prav, da ste kot svetnik seznanjeni s problematiko nameravane izselitve ŠGL iz njegovih dosedanjih prostorov, v katerih je prisotno že več kot tri četrt stoletja. Zato vas hkrati pozivamo, da se zavzamete za resen, strpen dialog o tej temi," so med drugim zapisali.

Podpisani direktor gledališke hiše Srečko Kermavner je dodal, da je tudi Majda Širca v svojem odgovoru na poziv Šentjakobskega gledališča izrazila svoje strinjanje, da je o ključnih vprašanjih potrebna široka javna razprava, podkrepljena s strokovnimi argumenti. Direktor gledališča ob tem še opozarja, da ne gre le za banalno vprašanje selitve nekega amaterskega gledališča na novo lokacijo, "temveč za resno vprašanje našega, in tudi svetniškega odnosa do tradicije, vrednot in poslanstva vrhunskega ljubiteljskega gledališkega ustvarjanja oziroma za pravico do nadaljnjega obstajanja in uspešnega delovanja kulturne ustanove".

V pismu mestnim svetnikom so izrazili še željo, da zavzamejo do omenjene problematike stališče in v skladu s pristojnostmi ukrepajo tako, da bo pred prenagljenimi potezami vendarle omogočeno strokovno soočenje argumentov in študij.

M. K.