"Malemu človeku v krutosti vsakdana preostane le še, da verjame v superheroja in nas ob vsem tem še nasmeji do solz." Foto: SLG Celje/Jaka Babnik

Besedilo dramatika Roka Vilčnika s psevdonimom rokgre je bilo na Dnevih komedije 2020 okronano z žlahtnim komedijskim peresom.

V predstavi so igralske kreacije ustvarili Aljoša Koltak, Renato Jenček, Rastko Krošl in Tarek Rashid. Kot gosta v predstavi bosta v Gledališču Celje prvič nastopila Lucija Harum in Gojmir Lešnjak – Gojc.

Od izkoriščanja in potrošništva do razprodaje državnega premoženja tujcem
"Pogrebna dejavnost je lahko v potrošniški družbi donosen posel in tega se dobro zaveda Ingemar Ferš, ki želi svoje zasebno pokopališče v Mariboru Večno razkošje spremeniti v najbolj moderen grobarski resort v Evropi," povzemajo zgodbo komedije v SLG-ju Celje.

Avtohtona črna komedija se brez dlake na jeziku loti številnih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe, kot so razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike, so zapisali v celjskem gledališču.

Avtor teksta je Rok Vilčnik – rokgre, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist in dramaturg. Foto: SLG Celje/Jaka Babnik
Avtor teksta je Rok Vilčnik – rokgre, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist in dramaturg. Foto: SLG Celje/Jaka Babnik

"Brez zadržkov smeši hlapčevski odnos do tujcev in manjvrednostni kompleks, ki ostaja ena temeljnih karakternih lastnosti Slovencev, ter razvrednotenje politične scene do te mere, da je lahko na oblasti vsak, ki si to zaželi," še opisujejo.

"Kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja"
Komedija je napisana v mariborskem pogovornem jeziku in skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, "kjer je vse na prodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek".

Ustvarjalci predstave so režiser Samo M. Strelec, ki je s Patrikom Komljenovićem tudi scenograf predstave, dramaturginja je Alja Predan, kostume je oblikovala Belinda Radulović, avtor glasbe je Miha Petric, lektor Simon Šerbinek, oblikovalca svetlobe pa Denis Kresnik in Strelec. Komljenović je ustvaril tudi ilustracije.