Foto: Reuters
Foto: Reuters

Le dan po prisegi je Javier Milei na družbenih omrežjih objavil novico o podpisanem odloku, s katerim bo zmanjšal število ministrstev z devetnajst na devet. Med njimi je tudi ministrstvo za kulturo, ki bo podrejeno novoustanovljenemu ministrstvu za človeški kapital. Ministrstvo bo vodila nekdanja televizijska producentka Sandra Pettovello, zvesta Mileiu. Kultura bo v okviru novega ministrstva imela le sekretariat, ki ga bo vodil Leonardo Cifelli.

Novo superministrstvo za človeški kapital
"Zaradi čim večjega razvoja človeškega kapitala je treba centralizirati politike na področju izobraževanja, kulture, dela in socialnega razvoja v ministrstrvu za človeški kapital," piše v argentinskem uradnem listu.

Sorodna novica Urad za nacionalno misel? Leto 1984? Ne, Argentina.

Novo ministrstvo bo združevalo delo petih ministrstev. "Zaveze in obveznosti, ki jih zavzemajo ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za delo, zaposlovanje in socialno varstvo, ministrstvo za socialni razvoj in ministrstvo za ženske, spol in raznolikost bodo v pristojnosti ministrstva za človeški kapital, pri čemer se štejejo prenesena proračunska posojila, organizacijske enote, sredstva, osebje z do zdaj veljavnimi položaji in razporeditvami."

Ministrstvo za ženske, spol in raznolikost bo tudi popolnoma ukinjeno. "Za obveznosti, ki jih je prevzelo ministrstvo za ženske, spol in raznolikost, bo odgovorno ministrstvo za človeški kapital, pri čemer se upoštevajo prenesena proračunska posojila, organizacijske enote, sredstva, osebje s položaji in donacije, ki so veljali do zdaj, dokler se ne odobrijo ustrezne strukture," je navedeno v odloku, objavljenem v ponedeljek.

Južnoameriška država, sicer velika pridelovalka žita, se bojuje z izjemno visoko letno inflacijo, ki znaša 150 odstotkov, dve petini prebivalstva pa živita pod pragom revščine. Pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) ima posojilo za 44 milijard dolarjev. " IMF je ukrepe označil za "drzne" in v izjavi dejal, da bodo "pomagali stabilizirati gospodarstvo in postaviti osnovo za bolj trajnostno rast, ki jo bo poganjal zasebni sektor" po "resnih političnih nazadovanjih" v zadnjih mesecih.

Ministrstvo za kulturo se v Argentini ne ukinja prvič
Spletna stran ministrstva za kulturo trenutno ni posodobljena – objavljeno je le obvestilo, ki državljane obvešča, da v okviru izvajanja odloka potekajo posodobitve vsebine.

Nekdanji argentinski predsednik Mauricio Macri. Foto: Reuters
Nekdanji argentinski predsednik Mauricio Macri. Foto: Reuters

To tudi ni prvič, da je predsednik ukinil ministrstvo za kulturo. Nekdanji predsednik Mauricio Macri je leta 2018 sprožil ogorčenje, ko je zmanjšal proračun ministrstva in ga skrčil na sekretariat. Takratni zaposleni na ministrstvu so v protestu pred Narodnim muzejem lepih umetnosti (Museo Nacional de Bellas Artes) opozarjali, da je kultura v Argentini "v izrednem stanju", odkar je minister za kulturo Pablo Avelluto od imenovanja decembra 2015 začel odpuščati osebje in zmanjševati proračune državnih institucij, je poročal portal Artnet. "Odprava ministrstva bi morala biti pomembna za vse, saj bo ukrep povzročil manj pravic in izobrazbe za argentinsko ljudstvo," je zapisano v takratni izjavi zaposlenih.

Prva večja sprememba v okviru prestrukturiranega ministrstva je bil sklep, da se začne zaračunavati vstopnina v nacionalne muzeje, ki so bili do takrat brezplačni. "S tem ukrepom postavljajo jasno oviro ljudem kot celoti pri dostopu do kulture in kulturnih dobrin. Položaj je zelo resen, ne moremo pustiti, da stoji," je za spletno stran Artnet izjavil Nicolás Rodríguez Saa, član notranjega odbora ministrstva za kulturo.

Samostojno ministrstvo za kulturo je bilo ponovno vzpostavljeno leta 2019 po izvolitvi peronista Alberta Fernandeza.