Zunajrazpravni senat okrožnega sodišča je zavrnil zahtevo za preiskavo zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja v zadevah Ptičja hišica in Zemljišče za pravoslavno cerkev. Foto: BoBo
Zunajrazpravni senat okrožnega sodišča je zavrnil zahtevo za preiskavo zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja v zadevah Ptičja hišica in Zemljišče za pravoslavno cerkev. Foto: BoBo

Zunajrazpravni senat Okrožnega sodišča v Mariboru je namreč zavrnil zahtevo za preiskavo zoper Kanglerja v zadevah Ptičja hišica in Zemljišče za pravoslavno cerkev, zahteva pa je bila zavrnjena "iz razloga, ker po mnenju senata ni dovolj dokazov za storitev navedenih kaznivih dejanj".

Po Kanglerjevih besedah pa je to še en dokaz dvojnih meril in političnega obračunavanja v Sloveniji. "Res je, da ima tožilec še pravico, da se pritoži v osmih dneh. A ta prva instanca preiskovalne sodnice in zunajsodnega senata dovolj jasno kaže, da nekdo zlorablja v Sloveniji za politično obračunavanje slovensko tožilstvo, pa še koga verjetno zraven," je pojasnil.

Še sedem zadev je povezanih s Kanglerjem
Višji državni tožilec Boris Marčič je pritožbo tudi že napovedal, dodal pa je, da imajo odprtih še sedem zadev v povezavi z ovadenim Kanglerjem.

V zadevi Zemljišče za pravoslavno cerkev tožilstvo Kanglerju očita, da je leta 2008 posredoval pri prodaji zemljišča srbski pravoslavni skupnosti v zameno za podporo na volitvah, v zadevi Ptičja hišica pa gre za domnevne nepravilnosti pri naročanju programske opreme za mariborsko občino pri podjetju Kanglerjevega prijatelja Ivana Hajnška.

Kangler pričakuje konec agonije
Kangler pa pričakuje, da se bo "ta agonija, ki jo proti njemu pelje tožilstvo v Mariboru, enkrat končala" in da bodo podobno usodo doživele tudi druge kazenske ovadbe zoper njega. Ponovil je, da v njegovem primeru "nihče ni želel raziskati nekaterih okoliščin". Tako se je vprašal, zakaj je "imel zrežirano hišno preiskavo na domu v Zimici".

"Ali je zasebnost toliko ranljiva in dotakljiva, da je mogoče vse v naši državi, samo da nekoga politično uničimo?" se je med drugim vprašal.

Ob tem pa je priznal, da je bil prejšnji teden poklican na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kjer so ga kot osumljenca zasliševali v povezavi z domnevnimi nepravilnostmi pri imenovanju prokuristke v farmacevtskem podjetju Farmadent.

Obsojen na sedem mesecev zapora
Kangler, ki je bil po vrsti protestov konec lanskega leta prisiljen odstopiti z županskega položaja, je bil pred dvema tednoma na mariborskem okrajnem sodišču obsojen na sedem mesecev zapora zaradi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin.