Sevniški graščaki so sami preverili, kako Kerinovim uspeva pridelati tako dobro vinsko kapljico. Foto: Goran Rovan
Sevniški graščaki so sami preverili, kako Kerinovim uspeva pridelati tako dobro vinsko kapljico. Foto: Goran Rovan

Vinarstvo Kerin iz Straže pri Krškem je na 2. Festivalu modre frankinje, ki je lani potekal na sevniškem gradu, med 106. vzorci prejelo kar tri laskave naslove. Imeli so najbolje ocenjeno modro frankinjo redne trgatve in zanjo dobili najvišjo oceno 18,22 (letnik 2011), najboljše ocene so dobili tudi med posebnimi vini, saj je njihovo vino iz sušenega grozdja, letnik 2006, ki so ga poimenovali Fantazija, dobilo kar 18.36 točke. Družina Kerin pa je postala tudi absolutni zmagovalec 2. Festivala modre frankinje.

Zato so se v Društvu Sevniški graščaki, ki širijo dober glas o sevniškem gradu, odločili, da sami preverijo, kako Kerinovim uspeva pridelati tako dobro vinsko kapljico. Tako so obiskali vinsko klet, se seznanili s pridelavo grozdja in nekaterimi skrivnostmi, ki jih imajo Kerinovi pri pridelavi vin vrhunske kakovosti. V svojih vinogradih, v katerih raste 18.000 trsov, v prihodnje pa nameravajo posaditi še 6.000 trt, imajo Kerinovi največ cvičkovih sort: žametno črnino, modro frankinjo, laški rizling in kraljevino, zadnja leta pa so tem dodali še sivi pinot in kerner.

Kerinovi nameravajo prenoviti podobo svoje domačije, da bi tako ustvarili prave pogoje za sprejem večjih skupin. Tako bodo obnovili 100 let staro hišo, ki izkazuje tipično posavsko arhitekturo preteklega stoletja. V njej bodo gostom ponudili svoja vina ter domače suhomesnate izdelke. Radi pa bi dogradili in nadzidali tudi bližnjo vinsko klet, kjer vina tudi negujejo in hranijo. Zdaj se z vinogradništvom ukvarja že drugi rod Kerinovih, saj je oče Alojz to rad prepustil svojemu sinu Lojzetu, ki družinsko tradicijo nadgrajuje z novimi znanji in trendi.

Društvo Sevniški graščaki, katerega predsednik je Ciril Dolinšek, je bilo ustanovljeno pred dvema letoma. V njem so se zbrali enakomisleči ljudje s ciljem izvajanja kulturnih programov ter ohranjanja in oživljanja kulturne dediščine. V društvu izvajajo številne programe, animacije, sprejeme, spremstva, tudi povezovanja prireditev, obogatijo poroke, zdaj pa so pripravili tudi nekaj grajskih plesov, ki jih radi prikažejo. S svojo dejavnostjo želijo tudi spodbujati kulturno in turistično dejavnost ter raziskovati slovensko zgodovino s prikazom animacije in promocijo življenja na gradovih.

Z obiskom, videnim in preizkušanim so bili Sevniški graščaki zelo zadovoljni. Ker pa se bojijo, da bi lahko bilo kaj narobe, nameravajo Kerinovo vinsko klet še kdaj obiskati. Pa ne samo zaradi modre frankinje.

Za MMC Goran Rovan