Novi celjski župan Matija Kovač. Foto: STA/Danijel Novakovič
Novi celjski župan Matija Kovač. Foto: STA/Danijel Novakovič

Novi celjski župan Matija Kovač se je odločil, da bo za podžupana imenoval Uroša Lesjaka iz Gibanja Svoboda, naknadno pa bo sporočil, kdo bo podžupan iz Celjske županove liste, ki jo vodi Bojan Šrot.

V celjskem mestnem svetu je devet svetniških skupin, iz vsake izmed njih je Kovač imenoval po enega predstavnika v komisijo za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade.

Od novih svetnikov pričakuje, da bodo prinesli sveže poglede v mestni svet in da bodo še naprej negovali spoštljivo medsebojno komunikacijo. Šrotu se je zahvalil za njegovo 24-letno vodenje celjske občine in pri tem ocenil, da se je Celje v vseh teh letih močno spremenilo. To je mesto z dobro urejeno komunalno infrastrukturo, izobraževanjem in dobro zdravstveno oskrbo, je dejal Kovač.

Meni tudi, da je treba prihodnost načrtovati in graditi skupaj, ker je le tako mogoče biti kos vsem izzivom. Za skupnost, tako Kovač, bo teh izzivov ravno prav, za posameznika pa preveč.

Poudaril je še, da bo v ospredju njegovega županskega mandata med drugim stanovanjska gradnja, okolje, energetika in promet, zelo pomembna mu bo tudi participacija občanov.

Do prihodnje seje bodo znani vodje svetniških skupin, prav tako naj bi bile znane morebitne koalicije v celjskem mestnem svetu, v katerem je 10 političnih strank.

V Celjski županovi listi so za STA povedali, da bo njihovo svetniško skupino vodila Breda Arnšek, medtem ko bo svetniško skupino Gibanja Svoboda vodil Primož Posinek. Svetniško skupino SDS-a pa bo vodil Leon Podlinšek.