Potniški letalski promet je sproščen na treh mednarodnih letališčih (Ljubljana, Maribor, Portorož), na lokalnih pa ostaja prepovedan do 12. junija. Foto: BoBo
Potniški letalski promet je sproščen na treh mednarodnih letališčih (Ljubljana, Maribor, Portorož), na lokalnih pa ostaja prepovedan do 12. junija. Foto: BoBo

Vlada se je v ponedeljek odločila, da ne bo podaljšala prepovedi opravljanja mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov. Kot so pojasnili v uradu za komuniciranje, so bili v času od sprejemanja omejitvenih ukrepov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako upravljavci letališč kot letalski prevozniki, poleg tega so organi za javno zdravje posameznih držav sprejeli ukrepe za osebe po vrnitvi iz tujine in za tujce, ki pridejo v državo.

Ker ti ukrepi vplivajo na letalski potniški promet in se prevozniki še ne odločajo za opravljanje prevozov, saj ni povpraševanja, prepoved opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako iz območja EU-ja kot iz tretjih držav ni več potreben in smiseln, so navedli v vladi.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so v pozdravili sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa. "Odločitev vsekakor pozdravljamo, saj je ključnega pomena predvsem za letalske prevoznike, da lahko operativno planirajo letenje," je za TV Slovenija pojasnila Brigita Zorec iz Fraporta Slovenija in dodala, da so si za to v preteklih dneh prizadevali in bili ves čas v stikih z infrastrukturnim ministrstvom.

Prvi potnik po ponovi vzpostavitvi prometa je bil predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je v Švico poletel z zasebnim letalom.

Z ljubljanskega letališča poletel prvi potnik

Polovica zaposlenih še na čakanju, na delo se bodo vračali postopoma

Več kot polovica zaposlenih v Fraportu Slovenija - predvsem zaposleni, ki so povezani z oskrbo potnikov - je še vedno na čakanju, je še pojasnila Zorčeva in dodala, da je večina letalskih prevoznikov, ki letijo z Brnika, letenje odpovedala do konca maja. "Mi pričakujemo postopno vračanje letalskih prevoznikjov v juniju in juliju. Z vračanjem prometa se bodo na svoja delovna mesta vračali tudi naši zaposleni."

"V preteklih dneh smo se pospešeno pripravljali na vse ukrepe, tako da je letališče pravzaprav pripravljeno na varen sprejem potnikov in varen začetek dela zaposlenih," je poudarila. Potniki, ki bodo prileteli na Brnik, bodo morali v sedemdnevno karanteno - vsaj, dokler to določilo velja: "Pričakujemo, da se bodo tudi ukrepi pri prestopanju meja do konca maja, ko naj bi letalski promet postopoma začel oživljati, spremenili oz. sprostili."

Merjenje temperature vsaj pri delu potnikov

Kako pa bo z merjenjem temperature potnikom? "Temperatura bo zagotovo merjena pri vsaj delu potnikov, vendar ta protokol še usklajujemo z zdravstvenimi institucijami. V kolikšni meri se bo izvajal, pa je odvisno tudi od zahtev letalskih prevoznikov," je še pojasnila.

Zaščitni ukrepi na letališčih

Potniki bodo morali tudi na letališču spoštovati samozaščitne ukrepe, torej ohranjati razdaljo 1,5 metra, razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal, potniki bodo morali uporabljati masko ali drugo vrsto zaščite ustno-nosnega predela. Zagotovljena bo tudi zaščita za letališko osebje. Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo približno prepolovljeno, obiskovalci in spremljevalci v terminal ne bodo smeli.

Bo moral biti tudi na letalih vsak drug sedež prazen?

Še vedno pa ni jasno, kakšni bodo protokoli na samih letalih. Vodja letalskih storitev Janez Krašnja upa, da ne bodo preveč ostri in da ne bodo posegali v odločitve letalskih prevoznikov glede letenja na določene destinacije, je dejal za Radio Slovenija in dodal: "To, da bi moral biti tudi na letalih vsak drug sedež prazen in podobni ukrepi, utegnejo vplivati na ekonomiko letalskih družb. Dejstvo je, da potem lahko letalski prevozniki ne najdejo več ekonomike za letenje na določenih linijah."

Bosta pa turizem in letalski promet največji žrtvi krize koronavirusa, saj gre za globalni industriji, za Radio Slovenija še ocenjuje Krašnja. Ljubljansko letališče ima tako več kot 90-odstotni izpad, optimistično pa računajo, da bodo šele leta 2022 ali 2023 dosegli promet, kot so ga imeli v letu 2019.

Letala v zraku – a nihče ne ve točno, pod kakšnimi pogoji

Letališče Portorož: Zmede glede sedemdnevne karantene

Od danes so dovoljeni poleti tudi na mednarodno letališče Portorož, kjer večinoma pristajajo letala s kapacitetami do 10 sedežev, občasno pa tudi večja s 60 sedeži. Tudi tam pozdravljajo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa. Kljub povpraševanju iz tujine, pa težavo predstavlja obvezna karantena, za Radio Slovenija pojasnjuje direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc: "Namreč vlada nekakšna zmeda, kaj se sme in česa ne. Pričakujemo, da se bo tudi ta ukrep čim prej sprostil. Hrvaška denimo nima več ukrepov, povezanih s karanteno, tako da v tem trenutku bomo dejansko videli, kaj bi to na samem prometu pomenilo."

Portoroško letališče je bilo sicer ves čas odprto, je za Radio Slovenija še poročala Lea Širok. Ponudili so se za morebitno skladiščenje opreme in potrebe civilne zaščite, pojasnjuje Krajnc: "K temu na našo žalost nismo bili povabljeni, tako da smo praktično bili odprti, ampak brez kakršnega koli prometa, kar posledično pomeni kar velik finančni izziv za poslovanje podjetja."

Odpustili niso nobenega zaposlenega, na letališču pa so zdravstvene ukrepe uvedli še pred uradno razglasitvijo epidemije. Strogo upoštevajo tudi smernice NIJZ in agencije za civilno letalstvo. "Od varnostnih razdalj, do talnih oznak, usmerjevalnikov, razkuževanja, zaščitne opreme za naše goste, ki bodo prihajali," še pravi Krajnc.