Kostarika ima še veliko neokrnjene narave. Foto: Reuters
Kostarika ima še veliko neokrnjene narave. Foto: Reuters

Kostarika, ki je nekdaj veljala za najbolj zelen košček planeta, še danes pa privablja obiskovalce zaradi svoje izjemne biotske raznovrstnosti, vsaj od začetka januarja vse potrebe po električni energiji zadostuje predvsem z izkoriščanjem vode. V prvih treh mesecih je namreč padlo toliko dežja, da kar 80 odstotkov potreb po energiji pride iz hidroelektrarn.

"Leto 2015 je bilo do zdaj zelo prijazno do okolja, vsaj kar zadeva električno energijo," so sporočili s tamkajšnjega inštituta za elektriko.

Kostarika je sicer ena najrazvitejših držav v Latinski Ameriki, po nekaterih merilih glede blaginje se uvršča celo pred Italijo in nekatere druge države članice Evropske unije. Ima sicer izredne naravne danosti - tropsko podnebje z veliko padavin, gorato notranjost in relativno nizko naseljenost, saj v državi živi 4,8 milijona ljudi. To so skoraj idealni pogoji za izkoriščanje obnovljivih virov energije.

Okoli deset odstotkov električne energije si zagotovijo prek geotermalnih projektov, ki jih omogoča niz dejavnih ognjenikov v državi. Poleg tega elektriko pridobivajo s pomočjo vetrne in sončne energije. Za nameček v državi ni veliko težke industrije, saj je kostariško gospodarstvo odvisno predvsem od turizma in kmetijstva, predvsem banan in kave. Zaradi svojih okoljsko zavednih načrtov sodi v vrh "eko" držav sveta, do leta 2021 pa si je postavila za cilj, da postane "brezogljična", torej, da se popolnoma odpove škodljivim ogljikovim izpustom, ki nastanejo z uporabo fosilnih goriv.

Lani je 94 odstotkov svoje energije proizvedla z obnovljivimi viri, letos pa bo ta številka še višja, saj bo kmalu zaživel velik geotermalni projekt, vreden skoraj milijardo ameriških dolarjev.