Evropska komisija skuša omehčati Slovenijo glede glasovanja o prednostnih energetskih projektih. Foto: BoBo
Evropska komisija skuša omehčati Slovenijo glede glasovanja o prednostnih energetskih projektih. Foto: BoBo
EU želi, da bi bil med prednostnimi evropskimi projekti tudi plinski terminal v severnem Jadranu. Foto: MMC RTV SLO
Bruselj pričakuje slovenski "da"

"Terminala Žavlje ni na seznamu. Trenutno je na seznamu plinski terminal v Severnem Jadranu," je razložil tiskovni predstavnik komisije Joe Hennon, ki nadomešča tiskovno predstavnico komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Marlene Holzner.

Po njegovi presoji je nemogoče, da bi se lahko pod projektom terminala v Severnem Jadranu skrival terminal v Žavljah, saj ta projekt nima presoje vpliva na okolje in ne izpolnjuje evropskih okoljskih meril ter tako ne more biti na seznamu.

Ohlapno opredeljen terminal v Severnem Jadranu je po njegovih besedah na seznamu 130 prednostnih projektov zato, ker je za evropsko energetsko infrastrukturo strateško pomembno, da je en plinski terminal tudi v Severnem Jadranu.

Vsi projekti morajo spoštovati zakonodajo EU-ja
"A kar koli bo na seznamu, bo moralo spoštovati okoljsko zakonodajo EU-ja. Vsakdo je lahko prepričan, da komisija ne bo podprla projekta, ki ne bo v skladu z okoljsko in drugo zakonodajo EU," je izrecno poudaril Hennon.

Komisija tako skuša pomiriti Slovenijo, saj si želi, da bi vse članice EU-ja podprle seznam prednostnih energetskih projektov. Soglasje s pravnega vidika ni potrebno, a komisija vseeno stremi k političnemu konsenzu.

"Želimo, da članice seznam podprejo s konsenzom. Slovenija in Italija pa lahko, če bo treba, pogovore nadaljujeta do septembra," je še povedal Hennon in dodal, da EU nima stališča do posameznih projektov, temveč ga bo zavzela šele jeseni, ko bo sprejela dokončni seznam. Italijanski projekt terminala v Severnem Jadranu pa je po navedbah komisije edini sporni projekt na seznamu.

Slovenija še vedno precej skeptična glede glasovanja
Glasovanje o prednostnih projektih bo na sporedu v sredo. Slovenija pa se za zdaj še ni odločila, koga bo poslala, a vse kaže, da v Bruselj ne bo odpotoval minister. Vlada pa bo imela danes ali jutri še dopisno sejo na temo terminalov.

Bruselj pričakuje slovenski "da"