Turisti prihajajo na odmaknjeno otočje, da vidijo nekatere najbolj ogrožene živalske vrste na svetu. Foto: EPA
Turisti prihajajo na odmaknjeno otočje, da vidijo nekatere najbolj ogrožene živalske vrste na svetu. Foto: EPA
Neokrnjeno otočje se odpira množicam. Foto: EPA

Odbor svetovne dediščine Unesca je s 15 glasovi za in štirimi proti izglasoval umik otokov s seznama krajev, ki jih ogroža bodisi okolje bodisi pretirana uporaba.
"Pomembno je priznati trud, ki ga je vložila ekvadorska vlada, da ohrani to dediščino," je dejal Luiz Fernando de Almeida, vodja brazilske delegacije, ki je na srečanju v Brasilii predlog podala. Ekvadorska vlada bo odločitev pozdravila, a nekateri okoljevarstveniki so izrazili zaskrbljenost.
Administracija predsednika Rafaela Corree se je na otočju spopadala z nekaterimi resnimi težavami, a za razglasitev zmage je še prezgodaj, opozarja Johannah Barry, vodja raziskovalne skupine Galápagos Conservancy.
"Vse večja človeška navzočnost na Galapagosu, tako turistov kot prebivalcev, je ogrozila biodiverziteto. Bolezni ter tuje in napadalne rastlinske in živalske vrste so vsi dejavniki, ki jih je treba nasloviti nemudoma in agresivno. Menim, da gre za prezgodnjo odločitev in upam, da ne bo vodila v sprostitev pazljivega upravljanja in prizadevanj za konzervacijo." Uvrstitev na Unescov seznam omogoča takojšnjo pomoč ogroženim krajem in pritiske na tamkajšnje oblasti, da ukrepajo.

Nekoč izoliran, danes oblegan
Veriga ognjeniških otokov, 900 kilometrov oddaljenih od ekvadorske tihomorske obale, je dom ogroženih vrst, kot so orjaške želve in posebne ptičje vrste, ki so pomagale navdihniti teorije Charlesa Darwina o evoluciji in naravni selekciji.
Stalna človeška populacija, ki se je v zadnjem desetletju podvojila na 30.000, ob tem pa še skoraj 200.000 turistov letno porajajo zaskrbljenost glede onesnaženja, razlitij nafte in divjih lovcev. Priseljenci so s seboj tudi pripeljali invazivne vrste - insekte, mačke, podgane, govedo in faraonke, ki ogrožajo življenjski prostor, ki se je več kot tisočletje razvijal v izolaciji.
Ekvadorska vlada je poskušala uravnotežiti konzervatorstvo in turizem s potrebami prebivalcev in sezonskimi delavci s celinske Južne Amerike. Oblasti si prizadevajo zajeziti število novih prišlekov in deportirajo nezakonite priseljence. A kljub temu na nekaterih otokih naglo rastejo odlagališča smeti im nova stanovanjska naselja.