Po zadnjem štetju je v Virungi živelo 380 gorskih goril, na svetu pa jih je skupaj le še okoli 700. Foto: Reuters
Po zadnjem štetju je v Virungi živelo 380 gorskih goril, na svetu pa jih je skupaj le še okoli 700. Foto: Reuters
Park Virunga
Park Virunga je bil ustanovljen leta 1925 prav z namenom, da se zaščiti gorske gorile. Foto: Reuters

Čuvaji najstarejšega afriškega parka Virunga, ki leži na nemirnem območju ob meji z Ruando in Ugando, so se prvič po 15 mesecih vrnili v dele parka, kjer se nahajajo gorske gorile in od koder so jih pregnale sile uporniškega tutsijskega generala Laurenta Nkunde.

V tem času so nadzor nad parkom prevzeli uporniki, ki prav nikomur niso dovolili dostopa do goril, tako da so bili čuvaji in okoljevarstveniki vseskozi v negotovosti glede usode živali. Konec decembra pa je direktorju parka le uspelo doseči dogovor z uporniki in čuvaji so se lahko vrnili v južni, okoli 7.800 kvadratnih kilomterov obsežen, del parka.

Ob ponovnem prihodu v park se je zaskrbljenim čuvajem odvalil kamen od srca, saj so uspeli videti veliko goriljih družin in z veseljem so poročali, da je z večino od njih vse dobro. Čuvaji so se takoj spravili na delo in začeli znova šteti gorile ter vzpostavljati operacije proti divjim lovcem.

Svetovni sklad za naravo (WWF) opozarja, da kljub dogovoru za južni del parka, ta še vedno ostaja nevaren, še posebej osrednji in vzhodni del. Več kot polovico čuvajev in njihovih družin se je moralo pred spopadi skupaj z drugimi razseljenimi prebivalci zateči v begunska taborišča.

Pomoč potrebujejo ljudje in gorile
Zadnji spopadi na vzhodu Konga so izbruhnili oktobra, ko so uporniki zavzeli obsežna območja in z domov pregnali 250.000 ljudi. WWF se je tako znašel še pred zahtevnejšo nalogo - pomagati gorilam in ljudem. Begunce oskrbujejo z osnovnimi potrebščinami in hkrati skrbijo za varovanje parka.

Prihodnje leto bodo gorile še posebej v središču svetovne javnosti, saj bo 2009 leto gorile. Uradni pokrovitelj kampanje bo priznana britanska primatologinja Jane Goodall. Glavni namen akcije je ohranjanje okolja, v katerem živijo gorile, z izboljšanjem življenjskih razmer za tamkajšnje prebivalce.

G. V.