Ministrstvo za okolje in prostor je sodbo upravnega sodišča prejelo v petek, župana občin Zagorje ob Savi in Trbovlje pa sta ta teden direktorja Lafargea Janusza Milucha v pismu pozvala, naj cementarna izkaže spoštovanje do zakonitih pravnih aktov in takoj preneha s sežiganjem odpadkov. Danes se je to končno zgodilo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za okolje in prostor je sodbo upravnega sodišča prejelo v petek, župana občin Zagorje ob Savi in Trbovlje pa sta ta teden direktorja Lafargea Janusza Milucha v pismu pozvala, naj cementarna izkaže spoštovanje do zakonitih pravnih aktov in takoj preneha s sežiganjem odpadkov. Danes se je to končno zgodilo. Foto: MMC RTV SLO
Eko krog
V Eko krogu pravijo, da jih čaka še težko delo. Foto: MMC RTV SLO
Lafarge ustavlja sežiganje

Trboveljsko podjetje je nenajavljeno obiskala okoljska inšpektorica, ki jim je prenesla odločbo inšpektorata, da morajo do odločitve prvostopenjskega organa prenehati s sežiganjem odpadkov. V Lafargeu zagotavljajo, da bodo odločitev okoljskega inšpektorata spoštovali, in so že prenehali s sežigom

Inšpektorat bo nadziral stanje
"Ob prihodu so še sosežigali odpadke, ko jih je inšpektorica uradno seznanila s sodbo in ko jim je z ustno odločbo prepovedala sežiganje odpadkov, pa so pristali, da bodo temu sledili in nato začeli z odstranjevanjem odpadkov," je pojasnila glavna republiška inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh. Ustno odločbo, ki so jo inšpektorji uporabili v tem primeru, se lahko uporabi le, če gre za nujne ukrepe v javnem interesu. In tokrat je bil izkazan javni interes, saj ob sosežigu odpadkov obstaja potencialna nevarnost za zdravje ljudi, menijo na inšpekciji.

V Lafarge Cementu so po tem zavrnili že prispeto pošiljko plastike in naročili transport za odvoz vseh gum, ki so bile pripravljene za sosežig. "Sosežiga odpadkov ne bo več. Lafarge bo temu sledil, v nasprotnem primeru je kazen od 75.000 do 125.000 evrov," je opozorila Velkovrhova. Inšpektorat za okolje in prostor bo tudi redno nadziral spoštovanje izrečene inšpekcijske odločbe.

"Odločili bomo v roku"
Vodstvo Lafargea od pristojnih pričakuje, da bodo o ponovni dodelitvi dovoljenja odločali v roku, ki ga je določilo sodišče. Prepričani so, da bodo argumenti in dejstva v prihodnje odločili pri presojanju vloge družbe ter njene dejavnosti za lokalno okolje. Da bodo sodbo upravnega sodišča, ki je odločanje o podelitvi dovoljenja za sežiganje odpadkov vrnilo v ponovni postopek, dosledno spoštovali in se odzvali v predpisanem roku, je zagotovil minister za okolje Roko Žarnič.

Sodišče je odločilo o tožbi aktivista
Upravno sodišče je sodbo izdalo na tožbo Uroša Macerla iz zagorskega okoljevarstvenega društva Eko krog, kjer upajo, da se bo dovoljenje zdaj izdajalo na bistveno bolj transparenten način. Sežiganje odpadkov se po njihovem prepričanju ne sme dovoliti, saj v teh pogojih preveč negativno vpliva na življenje ljudi. Svoj protest so v ponedeljek izrazili tudi v Ljubljani. "Lastna država nas ignorira," so poudarjali.

Ker bo o dovoljenju Lafargeu zdaj spet odločala agencija za okolje, ki je že prvič prižgala zeleno luč za sežiganje smeti, je po besedah Macerla "zelo možno", da bo Arso tudi zdaj na vse možne načine skušala poiskati način, da "ne bo izpadla kot tisti dejavnik, ki je cel postopek zapeljal po napačni poti". "Skušali bodo odgovornost spraviti s svojega hrbta. Mislim, da nas v naslednjih nekaj tednih čaka še zelo težko delo," je dodal.

Več o protestu preberite tukaj.

Razbili so štiri okna
Neznanci so preteklo noč na poslovni stavbi trboveljske cementarne Lafarge Cement poškodovali nekaj stekel, je za Radio Slovenija poročala Karmen Štrancar Rajevec. Policija primer še preiskuje, kot so zatrdili, pa gotovo ni šlo za uporabo strelnega orožja. Po neuradnih izjavah bi lahko bile uporabljene kovinske kroglice iz krogličnih ležajev, vendar drugi o tem dvomijo, saj gre za dokaj debela stekla. Po mnenju policije sicer ne gre za kakšen večji incident, temveč zgolj za kaznivo dejanje poškodovanja tuje lastnine, torej štirih oken.

Vodstvo cementarne je obsodilo dejanje in tudi vse, ki so "z odkritim sovražnim govorom ter z neprestanim zavajanjem javnosti glede delovanja cementarne tovrstna dejanja posredno ali neposredno spodbujali". Obsodba dogodka je prišla tudi iz francoskega veleposlaništva v Ljubljani.

Lafarge ustavlja sežiganje