Iz Dubrovnika poročajo o kaosu na tamkajšnjih ulicah. Foto: BoBo
Iz Dubrovnika poročajo o kaosu na tamkajšnjih ulicah. Foto: BoBo
Grčija
Veter je divjal tudi v Grčiji. Foto: EPA

Hrvaška televizija poroča, da je veter na Hrvaškem ruval drevesa, več jih je padlo na avtomobile, potopljenih je bilo tudi nekaj čolnov. Največ dela so imeli gasilci, ki so odstranjevali drevesa s cest in avtomobilov. Poškodovanih je bilo nekaj avtobusov javnega prometa, burja je premetavala tudi smetnjake, je na svoji spletni strani poročal Dubrovački vjesnik. Časnik poudarja, da je bil na dubrovniških ulicah kaos.

Zaradi neurja je bil večji del dneva zaprt most čez Rijeko dubrovačko. Poleg cestnega prometa sta bila motena tudi pomorski in zračni promet. Trajektno pristanišče v Dubrovniku in letališče Ćilipi sta zaprti.

V hribih nad Konavlami južno od Dubrovnika je snežilo. Na skrajnem jugu Hrvaške nedaleč od mejnega prehoda s Črno goro pa je bila dopoldne zaradi podrtega drevesa nekaj časa zaprta jadranska magistrala.

Zaradi močne burje v Dalmaciji je zaprta tudi avtocesta med Zagrebom in Splitom na odcepu med Posedarjem in Maslenico pri Zadru, medtem ko je na odcepu med Maslenico in predorom Sveti Rok promet dovoljen le za osebne avtomobile.

Veter se bo še okrepil
Precejšnjo gmotno škodo so sunki orkanskega vetra s hitrostjo tudi do sto kilometrov na uro povzročili tudi v nekaterih občinah v Črni gori. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo veter v soboto še okrepil.

V Baru so zaradi močnega vetra iz varnostnih razlogov preložili tradicionalno zažiganje hrastovega polena (badnjaka) dan pred pravoslavnim božičem.

V Herceg Novem so neurja povzročila nekaj izpadov elektrike, prav tako je veter izruval več dreves in reklamnih plakatov. Več dreves so sunki vetra izruvali tudi v Podgorici, kjer so padla drevesa poškodovala nekaj avtomobilov.

S severa Črne gore poročajo tudi o močnem sneženju. Ceste po državi so sicer prevozne, a črnogorska zveza avtomobilistov voznikom svetuje previdno vožnjo.

Orkanski veter ni prizanesel niti Grčiji, kjer so prekinjene številne prometne povezave. Poleg tega je v bližini otoka Kintos nedaleč od Aten nasedel manjši tanker, ki mu je odpovedal motor. Tanker po poročanju grške televizije ni bil natovorjen, obalna straža pa mu je na pomoč že poslala vlačilec.