Srni sta prečkali zasneženo cestišče. Foto: Anže Zadravec
Srni sta prečkali zasneženo cestišče. Foto: Anže Zadravec
Sneženje v Ljubljani
Sneg se oprijema cestišča. Foto: MMC RTV SLO/M. L.
Elektro Maribor
Izpad električne energije na Štajerskem je prebivalcem povzročil številne nevšečnosti. Foto: Facebook
Slovenijo je pobelil sneg

V večini krajev po Sloveniji sneži, temperature so okoli 0 stopinj Celzija. Temperatura je ponoči počasi padala. Zdaj sneg ovira vožnjo po cestah v državi.

Arso opozarja:
V nedeljo dopoldne bo ob sneženju v notranjosti Slovenije mogoč pojav snegoloma. Na Primorskem bo pihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini presegala 100 km/h.

Tudi obilno nočno deževje je povzročilo nemalo nevšečnosti. V občinah Škofja Loka in Brežice so reševali več v vodi nasedlih vozil. V kraju Vrtoče so voznika iz vozila rešili gasilci z gumijastim čolnom, v Zmincu pa so v vodi obtičala tri osebna vozila. Potnikom so iz njih pomagali gasilci.

Moker sneg, ponekod pa tudi veter, sta bila krivca za padanje drevja na ceste. V Sevnici so zaradi zapadlega snega okoli četrte ure ostali brez električne energije. V občini Krško se je v kraju Dovško ponoči sprožil manjši plaz, zemeljski udor je bil tudi v občini Hrastnik.

Prometnoinformacijski center voznike opozarja: Vozila je treba opremiti s predpisano zimsko opremo!

Na Štajerskem izpad električne energije
Zaradi posledic vremenske fronte pa je ponoči na območju Elektra Maribor skoraj 40.000 odjemalcev ostalo brez električne napetosti.

Okoli 4. ure zjutraj se je zgodil izpad sedmih srednjenapetostnih vodov, čez dobro uro je njihovo število narastlo na 15. Oskrba je bila najbolj motena na področju Poljčan, Vitanja, Planine, Šmartnega na Pohorju, Slovenskih Konjic, Poljčan, Pragerskega, delov Pohorja, Dornave, Grajene, Vidma, Podlehnika, Majšperka, Leskovca, Svetega Tomaža, Huma, Velke, Ceršaka, Dupleka, Radencev, Duha na Ostrem vrhu, Presika, Vidma, Črešnjevcev, Zavrča in Grada.

Ekipe Elektra Maribor so takoj odšle na teren, kjer si še vedno prizadevajo za čim hitrejšo odpravo okvar. Zadnji podatki kažejo, da je bilo ob 10. uri brez napajanja še skoraj 23.500 odjemalcev, sveže informacije so sicer sproti objavljene tudi na profilu Elektra Maribor na Facebooku.

Pomagajte nam pri poročanju s terena. Slike nam lahko pošljete na lokalno@rtvslo.si ali pa jih naložite na Moj splet. Hvala.

Težave tudi na Celjskem ...
Zaradi obilnih padavin in težkega snega, ki je ponoči in proti jutru podiral drevesa in povzročal poškodbe na daljnovodih, je brez električne energije ostalo tudi veliko odjemalcev na območju Elektra Celje.

Na območju Celja so bile težave na daljnovodih Selce-Pečovnik-Kompolje, Lokrovec in Ostrožno proti Šmartnemu. Izpadi so tudi na daljnovodu Ljubečna-Frankolovo in Vojnik-Paški Kozjak. Na območju Laškega so izpadi na daljnovodu Zidani Most-Rimske Toplice in na delu daljnovodov Rečica in Jurklošter. Na območju Šentjurja so težave na daljnovodih Šentvid, Tratna in Jakob, na območju Rogaške Slatine pa na daljnovodih Podčetrtek in Brestovec ter na delu daljnovoda Rogatec. Na območju Slovenj Gradca so težave na daljnovodih Ojstrica in RTP Dravograd, na področju Sevnice pa na daljnovodih Krmelj in Mokronog ter na delu daljnovoda Radeče. Največ težav je na področju Krškega. Brez elektrike so odjemalci, ki se napajajo iz daljnovodov Brestanica-Podsreda in Taborniški dom ter iz dela daljnovoda Kostanjevica.

Na terenu so vse razpoložljive ekipe Elektra Celje, pomagajo pa jim gasilci, civilna zaščita in zunanji sodelavci, ki se skupaj trudijo, da bi težave čim prej odpravili, a to je odvisno predvsem od nadaljnjih padavin.

... in v Ljubljani
Težave imaju tudi na območju Elektra Ljubljana, saj so sporočili, da zaradi težkega južnega snega prihaja do lomljenja dreves, kar na prostozračnih električnih vodih povzroča okvare, ki zahtevajo odstranitev vej oz. dreves ali zamenjavo poškodovanih elementov vodov.

"Postopki delovanja zaščit ter pozneje iskanja in lokalizacije okvare so takšni, da jih odjemalci čutijo kot ponavljajoča se vklapljanja in izklapljanja," so sporočili in dodali, da je na terenu vse dežurno in operativno osebje Elektra Ljubljana, okvare pa bodo najverjetneje v celoti odpravljene že danes.

Slovenijo je pobelil sneg