V pomladnih meecih lahko pričakujemo razmeroma povprečne temperature v primerjavi z dolgoletnimi vrednostmi. Foto:
V pomladnih meecih lahko pričakujemo razmeroma povprečne temperature v primerjavi z dolgoletnimi vrednostmi. Foto:

Letošnja pomlad bo po napovedih nadpovprečno namočena. Nekoliko hladnejša bo na severu Evrope, v Sloveniji pa bodo temperature povprečne.
Po napovedih Braneta Gregorčiča iz Agencije za okolje bo prihodnji teden, ko se bo začela meteorološka pomlad, sprva malo topleje glede na dolgoletno povprečje, potem pa se bo znova ohladilo in po nižinah bo morda tudi nekaj snega.

Letos 65 dni s snežno odejo
Sicer je letošnja zima prinesla kar pestre vremenske razmere in bi jo lahko primerjali z zimo leta 2005-2006. V Ljubljani je bilo najmanj 65 dni s snežno odejo, ki je bila najvišja zadnji dan letošnjega januarja, ko so namerili 48 centimetrov snega. Pred štirimi leti je sneg "ležal" celo dlje, in sicer 78 dni, vendar je bila takrat najvišja višina snežne odeje 40 centimetrov.

Nadpovprečno namočena zima
"Letošnja zima je bila nadpovprečno namočena, padavin je bilo okoli 420 milimetrov, kar je precej nad povprečjem, ekstremnih vrednosti pa nismo izmerili pri nobenem vremenskem parametru. Zanimivo je, da so bile ekstremne temperature tako maksimalne kot minimalne v lanskem decembru. Prvo mrzlo obdobje v letošnji zimi je tako trajalo od 13. do 21. decembra, takrat so se temperature po Sloveniji kar precej spustile in v Ljubljani smo namerili minus 13 stopinj Celzija, ponekod pa se je ohladilo tudi pod minus 20 stopinj Celzija, tako da je bil najbolj mrzel dan letošnje zime 20. december," pravi meteorolog Gregorčič.

"Letošnja zima je bila blizu dolgoletnim vrednostim, kar se tiče temperatur, če jo primerjamo z zadnjim desetletnim obdobjem, pa je bila hladnejša. V primerjavi s 30-letnimi klimatološkimi nizi je bila letošnja zima glede na temperature povprečna. Ta zima je letos prinesla zelo malo sonca, v Ljubljani so tako malo sonca imeli pred 28 leti," je še dodal Gregorčič.