Udar dvojne strele v Dubrovniku. Foto: Crometeo.hr/Boris Bašić
Udar dvojne strele v Dubrovniku. Foto: Crometeo.hr/Boris Bašić
Nevihta nad Pašmanom. Foto: Crometeo.hr/Dejan Preininger

Močni sunki vetra in veliki valovi so v sredo popoldne na plažo v Komiži naplavili 10-metrsko italijansko jadrnico, ki je bila zasidrana 200 metrov od obale. V nesreči ni bilo ranjenih, je poročala spletna izdaja Slobodne Dalmacije. Hrvaška ladja Prizna je v Pašmanskem kanalu našla prosto plavajoče prazno plovilo s slovensko zastavo, ki so ga odpeljali v pristanišče v Biogradu.

V nevihti, ki je v torek zvečer in sredo zajela celotno državo razen skrajnega vzhoda Slavonije, ni bilo poročil o ranjenih. Za Istro, Kvarner in Dubrovnik z okolico je bil razglašen rdeči alarm oz. največja stopnja nevarnosti. Ciklon se je premikal proti kopnemu in dosegel tudi Zagreb, kjer so poleg poplavljenih ulic zaradi vdora vode v center za kontrolo zračnega prometa in posledičnega pomanjkanja elektrike začasno zaprli zračni prostor nad celotno Hrvaško.

Rekordne količine dežja
Kot smo poročali včeraj, so na več otokih na zadrskem območju izmerili rekordne dnevne količine dežja. V Zadru je julija lani padlo komaj liter dežja na kvadratni meter, letos pa so imeli 340 litrov dežja, je danes poročal novičarski portal ezadar.hr. Na otoku Ist pri Zadru je v preteklih 24 urah padlo 294 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda rekordna dnevna julijska količina padavin, na Silbi pa je padlo 217 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno četrtina letnega povprečja dežja na otoku.

V morju pri Čiovu nedaleč od Splita so v sredo zasledili vodne trombe. Na območju nacionalnega parka Starigrad-Paklenica je voda z Velebita v velikih slapovih drla na jadransko magistralo in jo poplavila. V Sisku in Čakovcu je bila toča.

Od petka naj bi bilo vreme bolj poletno
Hrvaški vremenoslovci so za danes napovedali možnost dežja ali ploh v notranjosti države, medtem ko bo največ sonca na srednjem Jadranu. Od petka naj bi bile vremenske razmere bolj poletne.

Neurja tudi v Srbiji in Črni gori
Neurja z obilnimi padavinami so v sredo prizadela tudi Srbijo in Črno goro. Tu so bile poplavljene ulice v večini krajev ob morju, v Srbiji pa so nevihte, ki so prispele iz Hrvaške, prizadele predvsem zahod države. V Srbiji so plohe s točo med drugim prizadele Obrenovac, ki so ga opustošile že majske poplave. O močnem vetru in nalivih so poročali tudi iz Kraljevega, kjer je bila zaradi neurij za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo. O deževju poročajo tudi iz Romunije, Belgije, Madžarske in Avstrije.