Tudi šal, kapa in topla oblačila ne pomagajo. Foto: Reuters
Tudi šal, kapa in topla oblačila ne pomagajo. Foto: Reuters

Državi sta že drugi dan v primežu snežnega meteža, snežna odeja je ponekod v Bolgariji visoka do tri metre. Sneženje naj bi se po napovedih nadaljevalo do četrtka, temperature pa naj bi padle kar do -16 stopinj Celzija. Televizije ves čas prikazujejo prizore prometnega kaosa na cestah, ohromljen je tudi železniški promet.

Letališči v Bukarešti, ki sta bili dopoldne zaprti, so spet odprli, še vedno pa ni mogoč promet po Donavi. V Bolgariji zaradi snega in močnega vetra okoli 300 vasi in mest nima elektrike, več kot 30 vasi pa ima težave s pitno vodo, zato je nekaj krajev na severu in jugu države razglasilo izredne razmere.

Nevihta prevrnila ladjo
V hudem neurju na Črnem morju, v bližini ožine Kerč, pa je potonila bolgarska tovorna ladja Vanessa. Umrli so najmanj štirje mornarji, ukrajinski in ruski reševalci iščejo še preostale člane posadke.

Sneg tudi v Grčiji in Turčiji
O sneženju in mrazu poročajo tudi iz osrednje in severne Italije, kjer je sneg pobelil okoli tisoč kilometrov avtocest, številne ceste so prevozne le s snežnimi verigami. O težavah v prometu zaradi snega poročajo tudi s severa Grčije, sneži pa tudi v Turčiji.

A. P.

Sneg največjo nadlogo predstavlja v prometu, zato domačini v romunski prestolnici vztrajno čistijo svoje avtomobile. Foto: Reuters
Letošnjo zimo si bodo Romuni dobro zapomnili. Foto: Reuters
Tudi s tramvaja pogled ni nič kaj prijaznejši. Foto: Reuters
Kateri avtomobil je pravi? Foto: Reuters
Ceste, ki vodijo v vas Gorna Malina na zahodu Bolgarije so povsem pobeljene. Foto: Reuters
V Romuniji sta zaradi slabega vremena umrla dva človeka. Foto: Reuters
Oblasti prebivalce pozivajo, naj namesto avtomobilov uporabljajo javni promet. Foto: Reuters
Sneg dela preglavice tudi v gorah Mecsek na Madžarskem, kjer poročajo o 20-30 centimetrih snega. Foto: EPA