Če mati medvedka in mali medvedek ne bosta povzročala več težav in ju ne bodo več opazili v bližini naselij, naročenega odstrela ne bo (slika je simbolična). Foto: EPA
Če mati medvedka in mali medvedek ne bosta povzročala več težav in ju ne bodo več opazili v bližini naselij, naročenega odstrela ne bo (slika je simbolična). Foto: EPA

Če se bodo težave ponovile, pa čaka odstrel še drugega mladiča in tudi medvedko, pravijo na kočevski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so pojasnili, da so se za odstrel mladiča odločili v upanju, da bo medvedka zdaj dovolj prestrašena, da se ne bo več vračala v bližino naselij.

Odstrel mladičev je sicer eden od dveh postopkov, po katerem ravnajo v takih primerih - lahko bi se odločili za takojšen odstrel medvedke, vendar bi to lahko povzročilo tudi tudi smrt mladičev, če ti ne bi bili sposobni preživeti brez medvedke, čemur so se lovci želeli izogniti, je poročal STA.

Vendar se je medvedka v nedeljo zvečer kmalu vrnila v bližino hiše, kjer so ustrelili njenega mladička, zaradi teh težav pa je Agencija RS spet izdala odločbo o odstrelu drugega mladiča in mame medvedke. Pristojni so zagotovili, da odstrela ne bo, če ne bosta povzročala več težav in ju ne bodo več opazili v bližini naselij.

Že četrti primer v zadnjih mesecih
Medvedka v preteklosti ni povzročala težav na tem območju, so pa lovci v tem času opazili večje število medvedov v okolici, kar pomeni, da se verjetno pojavlja prerazporejanje teritorijev medvedov - medvedke z mladiči pa so med šibkejšimi in so zato prve, ki se morajo umakniti, včasih pa tako zaidejo tudi v bližino ljudi.

V zadnjih mesecih je to že četrti primer, v katerem so v bližini naselij opazili medveda. Sredi aprila so na območju med Velikim Kozjim in Lovrencem v bližini Sevnice opazili medvedko z mladiči, maja pa so našteli dva napada na ljudi - v bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče je medvedka napadla žensko, na cesti nad vasjo Zapotok v občini Ig pa je medved napadel moškega.