S hudo sušo se spopadajo kmetovalci v italijanskih pokrajinah Parma, Piacenza, Piemont, Kampanja in Sardinija. Foto: Reuters
S hudo sušo se spopadajo kmetovalci v italijanskih pokrajinah Parma, Piacenza, Piemont, Kampanja in Sardinija. Foto: Reuters
Izsušena reka Pad
Reka Pad je v bližini mesta Reggio Emilia izsušena na manj kot tretjino njene običajne vodne količine. Foto: EPA
Evropa se spopada z vročino

Predsednik deželne vlade v Venetu Luca Zaia je izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi precejšnjega zmanjšanja pretoka reke Pad. Gladina te največje italijanske reke je trenutno 65 odstotkov pod normalno vrednostjo oz. na tretjini svojega običajnega pretoka.

S sušo se spopada tudi Sardinija, kjer si prav tako želijo, da bi jih vlada v Rimu opazila in jim zagotovila pomoč. Opozarjajo, da so imeli v letih 2015 in 2016 za 45 odstotkov manj padavin od dolgoletnega povprečja. Po poročanju italijanskega Il Globa se s hudo sušo spopadajo tudi v severni pokrajini Piemont in v južni pokrajini Kampanja.

Rimska županja Virginia Raggi je v četrtek izdala odlok, po katerem morajo prebivalci italijanske prestolnice omejiti porabo vode za zalivanje vrtov, polnjenje bazenov in umivanje avtomobilov, da bi se izognili sušni usodi velikega dela Italije, še poroča Il Globo.

Letošnja pomlad je bila v Italiji ena izmed najbolj sušnih. Po podatkih raziskovalnega instituta CNR gre za drugo pomlad z najmanj padavinami po letu 1800.

Suša povzročila za milijardo evrov škode
Suša je kmetijcem v Italiji že povzročila za skoraj milijardo evrov škode in tudi že negativno vpliva na cene kmetijskih proizvodov, ki se dvigajo, opozarjajo v kmetijskem združenju Coldiretti. Opozorili so, da je kmetijski sektor v Italiji najbolj na udaru podnebnih sprememb. Pri tem so pozvali k večjim prizadevanjem za preprečevanje izgub v oskrbi z vodo in za spodbujanje kmetijstva z nižjo potrebo po vodi.

Vroče v Franciji in Španiji
Vročinski val je zajel več držav. Kot je poročala Televizija Slovenija, je v Franciji letošnji junij najbolj vroč po letu 1945, v Španiji pa tako tople pomladi niso imeli zadnjih 52 let.

Evropa se spopada z vročino